fbpx

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ολλανδία – Aναλυτικός Οδηγός Global Prep

Αν και μικρή σε μέγεθος, η Ολλανδία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Tο επίσημο όνομα της είναι the Netherlands (Κάτω Χώρες) το όποιο προέρχεται από την ιδιαίτερη φύση της καθώς το ένα τέταρτο περίπου της έκτασης της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπου κυριαρχεί η ελευθερία και η ανεκτικότητα όσο αφορά την κουλτούρα και το νομικό της πλαίσιο.

Γιατί να επιλέξει κανείς την Ολλανδία για μεταπτυχιακές σπουδές

Η επιλογή της Ολλανδίας για μεταπτυχιακές σπουδές προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Η Ολλανδία έχει πολιτισμικά πολυμορφικό και φιλόξενο περιβάλλον, με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ισχυρή οικονομία.

Τα ολλανδικά πανεπιστήμια είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα για την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και έρευνας. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων διδάσκονται στα Αγγλικά, κάτι που διευκολύνει τους διεθνείς φοιτητές.

Ως μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη, η Ολλανδία προσφέρει πολλές ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης. Είναι μια χώρα που φιλοξενεί τα headquarters μεγάλων εταιριών όπως η Shell, Heineken, Philips, booking.com, Intel, Nike, Adidas και πολλές άλλες. Οι μισθοί τους οποίους εξασφαλίζουν οι απόφοιτοι των καλυτέρων πανεπιστήμιων στην Ολλανδία, όπως για παράδειγμα του Erasmus University, του Delft και του University of Amsterdam, ξεκινάνε από 30.000 ευρώ τον χρόνο και μπορούν να φτάσουν τα 48.000 – 50.000 ευρώ σε ορισμένους κλάδους.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας

Στην Ολλανδία οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση για μεταπτυχιακό αρχικά μέσω της ιστοσελίδας Studielink (https://www.studielink.nl/), και έπειτα απευθείας στο κάθε πανεπιστήμιο παρέχοντας κάποιες πληροφορίες και ανεβάζοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Η ακριβής διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτάται πάντα από το πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε.

Τα περισσότερα ολλανδικά πανεπιστήμια λειτουργούν με το σύστημα των rolling admissions, δηλαδή κάθε αίτηση εξετάζεται καθώς φτάνει στο admissions office και όχι όλες μαζί.

Αυτό σημαίνει ότι όσο νωρίτερα κάνει ένας υποψήφιος αίτηση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να γίνει δεκτός, καθώς όσο προχωρούν οι μέρες, οι θέσεις κλείνουν. Για αυτό το λόγο, ο ιδανικός χρονικός ορίζοντας αιτήσεων είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουάριου.

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική σας βαθμολογία (μεταφρασμένη)
 • Τα scores για το IELTS
 • Τα scores απ τα test GMAT (για Management και Finance) ή GRE (κυρίως για Engineering, Economics, Data Science κ.ά.)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο

Στο τελευταίο section αυτού του οδηγού μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για καθεμία από τις εξετάσεις GMAT, GRE και IELTS.

Info Sessions για τις σπουδές στην Ολλανδία

Τα Info Sessions είναι μία δωρεάν υπηρεσία του Global Prep που φέρνει σε επαφή τους τελειόφοιτους/απόφοιτους στην Ελλάδα με τους Έλληνες συναδέλφους τους που σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό για να ζητήσουν πληροφορίες και συμβουλές για το πανεπιστήμιο, τις ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης που προσφέρει, το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων εκεί, και να ζητήσουν πολύτιμες συμβουλές και feedback για την προετοιμασία της αίτησής τους.

Στα παρακάτω βιντεοσκοπημένα Info Sessions οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο RSM του Erasmus University, το κορυφαίο Business School, και στο TU Delft, το καλύτερο πολυτεχνείο της Ολλανδίας, μοιράζονται με τους νεότερους Έλληνες υποψηφίους την εμπειρία τους από τις σπουδές και την ζωή στην Ολλανδία και αναλύουν τα πάντα γύρω από το πανεπιστήμιο: από τις σπουδές και τις δυνατότητες καριέρας, έως τη στέγαση και τις μετακινήσεις.

Info Session: Erasmus University – RSM

Info Session: TU Delft

Η Admissions Manager του RSM στο Global Prep

Το Global Prep σε συνεργασία με το Rotterdam School of Management διοργάνωσε παρουσίαση για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το πανεπιστήμιο και τη διαδικασία των αιτήσεων.

Η Admissions Manager του RSM, Amy Janssen – Brennan, μίλησε στους μαθητές του Global για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του RSM και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων από το πανεπιστήμιο.

Αποσπάσματα ημερίδων Global Prep για την Ολλανδία

Στα παρακάτω σύντομα βίντεο από την ημερίδα μας στο Θέατρο Badminton, τρεις απόφοιτοι του Global Prep δίνουν συνοπτικά πληροφορίες για τις σπουδές και τις ευκαιρίες σε τρία πανεπιστήμια της Ολλανδίας, το Erasmus University, το RSM (το business school του Erasmus) και το πανεπιστήμιο του Maastricht.

Χρηματοδότηση σπουδών στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία τα περισσότερα μεταπτυχιακά έχουν πολύ χαμηλά δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές, περίπου 2.000€ ανά έτος. Παρόλα αυτά μπορεί κανείς να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του με υποτροφίες που χορηγεί το ολλανδικό κράτος καθώς και τα ολλανδικά ιδρύματα που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Υπάρχουν επιπλέον κάποια κρατικά επιδόματα φοίτησης και στέγασης για να διευκολυνθούν οι φοιτητές που σπουδάζουν εκεί.

Το Education Executive Agency (DUO) του Ολλανδικού κράτους, προσφέρει χρηματοδότηση σπουδών σε international φοιτητές, ανάλογα με το εισόδημα, την ηλικία και το πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το ολλανδικό κράτος προσφέρει το Ηuurtoeslag, δηλαδή housing benefit που μεταφράζεται σε συνεισφορά στο ενοίκιο. Το ποσό εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος και το ποσό του ενοικίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Justus & Louise van Effen Excellence Scholarship προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο Delft και καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα και κάποια έξοδα διαβίωσης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Αναλυτική λίστα: Τα δημοφιλέστερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία

Παρακάτω ακολουθεί μια ανάλυση των δημοφιλέστερων πανεπιστημίων στην Ολλανδία, καθώς και των requirements που έχει κάθε πανεπιστήμιο για την εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών.

 

Erasmus University Rotterdam 

Admission Requirements:

Rotterdam School of Management (RSM):

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • GMAT score: Required minimum 600 (for all departments)
 • IELTS score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,530 ανά έτος

Erasmus School of Economics:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • IELTS score: 6.5
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

To Erasmus University βρίσκεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, το Rotterdam και θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο της Oλλανδίας στα Οικονομικά και την Διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει πάρει το όνομά του από τον Desiderius Erasmus. Προσφέρει σπουδές στα Οικονομικά, το Management, την Νομική, την Ιατρική και τις Kοινωνικές Eπιστήμες, ωστόσο προτιμάται από τους Έλληνες φοιτητές λόγω της υψηλής θέσης που κατέχει στα Οικονομικά και το Management. To Rotterdam School of Management, το business school του Erasmus, καθώς και το Erasmus School of Economics, η σχολή οικονομικών επιστημών του Erasmus, κατέχουν ιδιαίτερα υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Ιδιαίτερες διακρίσεις έχει και το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στα Ναυτιλιακά καθώς στο Rotterdam βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύοντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Erasmus University Rotterdam μπορείτε να βρείτε εδώ.


University of Amsterdam (UvA)

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (κάποια προγράμματα απαιτούν ελάχιστο βαθμό 7, ενώ κάποια δεν απαιτούν συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • GMAT score: Required minimum 560 ή 620 αναλόγως το πρόγραμμα, για business αντικείμενα
 • GRE score: Required minimum Quant 152 ή 155 αναλόγως το πρόγραμμα, για ορισμένα science αντικείμενα (πχ economics, data science κ.ά.)
 • IELTS score: 6.5 (Ωστόσο για σπουδές σε Law ή Humanities συνήθως απαιτείται 7)
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Το πανεπιστήμιο του Amsterdam βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ και με ιστορία περισσότερων από 400 χρόνων θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο της Oλλανδίας με υψηλή κατάταξη και παγκοσμίως. Υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 30.000 φοιτητές στους τομείς των Οικονομικών, του Management, της Νομικής καθώς και των Θετικών και Κοινωνικών επιστημών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύοντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Amsterdam μπορείτε να βρείτε εδώ.


Delft University of Technology (TU Delft)

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 7, που σχετίζεται με το master)
 • GRE score: Required minimum Quant 163, Verbal 154, Analytical Writing 4. Απαιτείται για τα προγράμματα Aerospace Engineering, Computer & Embedded Systems Engineering, Computer Science
 • IELTS score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

To Delft University of Technology το οποίο συναντάται συχνά και με την ονομασία TU Delft βρίσκεται στο Delft της Ολλανδίας και αποτελεί το παλαιότερο και καλύτερο πολυτεχνείο της Ολλανδίας. Κατέχοντας σταθερά μία θέση στα top 10 πανεπιστήμια παγκοσμίως, το TU Delft αποτελεί ένα από τα πιο καταξιωμένα πανεπιστήμια στον τομέα του Engineering and Technology. Υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 19.000 φοιτητές, ενώ με τα περισσότερα προγράμματα να προσφέρονται στα αγγλικά, προσελκύει φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμια και τα προγράμματα του Delft University of Technology μπορείτε να βρείτε εδώ.


Tilburg University 

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • GMAT score: Required minimum 550 για business αντικείμενα (όπως Finance, Marketing Management, Supply Chain Management, Strategic Management: Consultancy, Information Management, Marketing Analytics, Accountancy, Strategic Management: Entrepreneurship. Το International Management απαιτεί min GMAT score 600)
 • GRE score: Required minimum Quantitative Reasoning 160 για ορισμένα αντικείμενα (όπως Economics, Business Analytics and Operations Research, Econometrics and Mathematical Economics, Quantitative Finance and Actuarial Science)
 • IELTS score: 6.5
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Το Tilburg University βρίσκεται στη πόλη Tilburg στα νότια της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε το 1927 και απασχολεί περισσότερους από 13.000 φοιτητές από τους οποίους το 10% έρχονται από το εξωτερικό.  Βρίσκεται ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ενώ έχει σημαντικές διακρίσεις στον τομέα των Oικονομικών και του Finance. Προσφέρει σπουδές στα Οικονομικά, το Μanagement, την Νομική και τις Κοινωνικές Επιστήμες ωστόσο προτιμάται από τους Έλληνες φοιτητές λόγω της υψηλής θέσης που κατέχει στα Οικονομικά και το Management. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύοντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Tilburg University μπορείτε να βρείτε εδώ.


Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • IELTS score: 6.5
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Το Vrije Universiteit (VU) βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και ιδρύθηκε το 1880. Απασχολεί περισσότερους από 20.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, ενώ προσφέρει 133 μεταπτυχιακά προγράμματα σε οικονομικά και management, πληροφορική, μαθηματικά, κοινωνικές και θετικές επιστήμες καθώς και Νομική, Ιατρική και Φιλοσοφία. Η σχέση του με την αγορά εργασίας και τον εταιρικό κόσμο της Ολλανδίας το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές.

Περισσότερες πληροφορίες για το VU Amsterdam θα βρείτε εδώ.


Eindhoven Institute of Technology 

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • IELTS score: 6.5
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

To Eindhoven Institute of Technology είναι το δεύτερο πολυτεχνείο της Ολλανδίας και βρίσκεται στο Eindhoven. Ιδρύθηκε το 1956 και προσφέρει αγγλόφωνα προγράμματα σε όλους τους τομείς του engineering. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, σημειώνοντας υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων, σαν ένα από τα πιο σημαντικά πολυτεχνεία της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πολυτεχνείου του Eindhoven θα βρείτε εδώ.


University of Leiden

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • IELTS score: 6.5 (Ωστόσο για προγράμματα που ανήκουν σε Social & Behavioural Sciences, όπως Applied Neuroscience in Human Development και Clinical Psychology, απαιτείται 7)
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Το πανεπιστήμιο του Leiden είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε το 1575 και απασχολεί σήμερα περισσότερους από 20.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Ειδικεύεται στους τομείς των οικονομικών, της νομικής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και της ψυχολογίας και των φυσικών επιστημών. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, σημειώνοντας υψηλή θέση και στην παγκόσμια κατάταξη. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Leiden μπορείτε να βρείτε εδώ.


University of Groningen

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • GMAT score: 600 (για υποψηφίους από ορισμένες σχολές)
 • IELTS score: 6.5 (Ωστόσο για σπουδές σε Law απαιτείται 7)
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Το πανεπιστήμιο του Groningen βρίσκεται στα βόρεια της Ολλανδίας στην πόλη Groningen. Mε ιστορία πάνω από 400 χρόνια, το University of Groningen είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Oλλανδίας και βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Απασχολεί περισσότερους από 30.000 φοιτητές καθώς προσφέρει προγράμματα στους τομείς των Oικονομικών, του Management, της Nομικής,  του Engineering καθώς και των Kοινωνικών και Θετικών επιστημών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύοντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Groningen μπορείτε να βρείτε εδώ.


Wageningen University & Research

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 7)
 • IELTS score: 6 ή 6.5 (αναλόγως το πρόγραμμα)
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Το Wageningen University βρίσκεται στο Wageningen της Ολλανδίας και αποτελείται από το πανεπιστήμιο του Wageningen καθώς και το Agricultural Research Institute του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε το 1918 και προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στο τομέα των φυσικών επιστημών με επίκεντρο την έρευνα. Στον τομέα των αγροτικών επιστημών θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Wageningen θα βρείτε εδώ.


Utrecht University 

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • IELTS score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

To Utrecht University βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ολλανδίας, την Ουτρέχτη, και απέχει μόλις 30 λεπτά από το Άμστερνταμ. Ιδρύθηκε το 1636 και με ιστορία περισσότερων από 400 χρόνων είναι από τα παλαιότερα και καλύτερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία. Κατέχοντας ιδιαίτερα υψηλή θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές καθώς προσφέρει προγράμματα στο τομέα των Θετικών, Κοινωνικών και Οικονομικών σπουδών. Ιδιαίτερες διακρίσεις κατέχει στο τομέα των Περιβαλλοντικών σπουδών καθιστώντας το ως ένα από τα καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύοντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Utrecht University μπορείτε να βρείτε εδώ.


Maastricht University

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • GMAT score: 550
 • IELTS score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: €2,314 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Ολλανδίας στην πόλη Μaastricht βρίσκεται το Maastricht University το οποίο είναι και το δεύτερο νεότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας καθώς ιδρύθηκε το 1976. Απασχολεί περίπου 16.000 φοιτητές σε σπουδές τους τομείς των των Oικονομικών, του Management, της Nομικής καθώς και των Kοινωνικών και Θετικών επιστημών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύοντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Maastricht University μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τα tests που θα χρειαστείτε για τις Αιτήσεις

Όπως προαναφέραμε, για τις αιτήσεις για Master στην Ολλανδία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Μanagement και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT ενώ για τομείς όπως το engineering και computer science ζητείται το GRE. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την κάθε εξέταση:

Η εξέταση IELTS

Για τις αιτήσεις για Master στην Ολλανδία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS, ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Η εξέταση του IELTS διοργανώνεται από το Cambridge (απ το οποίο πήραμε τα Lower και Proficiency όταν ήμασταν στο σχολείο). Ο βαθμός του IELTS κυμαίνεται από 0 έως 9, με το 6 να πιστοποιεί επίπεδο Lower, το 7 επίπεδο Advanced και το 8+ επίπεδο Proficiency. Τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν βαθμό 6.5, ενώ τα μεγαλύτερα ζητούν βαθμό 7.

Στο Global παρέχουμε στους μαθητές μας μία πολύ στοχευμένη προετοιμασία με βάση διεθνή πρότυπα προετοιμασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια speaking και writing (στα οποία υστερούμε περισσότερο οι Έλληνες φοιτητές), με στόχο να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να μεγιστοποιήσει το score του (πχ από 6.5 να πάει στο 8) και να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα προετοιμασίας IELTS στο Global Prep, καθώς και να δείτε τα αποτελέσματα των παλαιότερων μαθητών μας, στο http://globalprep.gr/ielts/.

Η εξέταση GMAT

Τι είναι το GMAT

Το GMAT θα το χρειαστείτε μόνο αν κάνετε αιτήσεις σε οικονομικά αντικείμενα (Finance, MBA, Management, κλπ). Το GMAT είναι μια εξέταση αξιολόγησης την οποία χρησιμοποιούν πάνω από 1.500 Business Schools σε όλο τον κόσμο προκειμένου να επιλέξουν φοιτητές για Business, Management και Finance Programs. Τα Business Schools δέχονται αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίπεδα εργασιακής εμπειρίας. Το GMAT Test προσφέρει στους υπεύθυνους των επιτροπών αξιολόγησης μία συνεπή και αντικειμενική μέτρηση ικανοτήτων πάνω από όλες τις παραπάνω μεταβλητές των αιτήσεων.

Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ώστε να εξασφαλίζει ότι τα scores είναι πλήρως συγκρίσιμα για όλους τους υποψηφίους.

Το GMAT είναι computer adaptive

Το GMAT έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι computer adaptive test (CAT). Όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούν το τεστ με το ίδιο επίπεδο δυσκολίας. Κατόπιν και ανάλογα με το αν θα απαντήσουν σωστά ή λάθος σε μία ερώτηση, διαμορφώνεται και το επίπεδο δυσκολίας στο υπόλοιπο τεστ και αντίστοιχα και η βαθμολόγηση. Σωστή ή λάθος απάντηση σε μια ερώτηση συνεπάγεται και δυσκολότερη ή ευκολότερη ερώτηση αντίστοιχα στη συνέχεια. Ο αριθμός των σωστών ή λάθος απαντήσεων καθώς και το επίπεδο δυσκολίας τους καθορίζουν την τελική βαθμολογία.
Γι αυτό το λόγο στο Global δεν προετοιμάζουμε τους μαθητές μας σε στατικό υλικό, όπως τα τυπικά φροντιστήρια της Ελλάδας, αλλά σε adaptive computer simulations που έχουμε φέρει ειδικά από το εξωτερικό.

Η προετοιμασία GMAT στο Global

Φτιάξαμε το Global προκειμένου να υπάρξει επιτέλους και στην Ελλάδα ένα Prep Center εφάμιλλο με αυτά που είδαμε στην Αμερική και να δώσουμε έτσι στους Έλληνες φοιτητές τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους φοιτητές της Αμερικής και της Ευρώπης για την εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου!

Με τη σωστή καθοδήγηση και την εξειδικευμένη μεθοδολογία , οι μαθητές του Global πετυχαίνουν συνεχώς top score 700+ στην εξέταση του GMAT:

Oι instructors που προετοιμάζουν τους μαθητές του Global είναι εξειδικευμένοι στο GMAT στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και prep centers του εξωτερικού, με μακρόχρονη εμπειρία, και τις πιο υψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα. Με την εμπειρία τους – ο καθένας στην ειδικότητά του – θα σας καθοδηγήσουν να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς, θα σας επιστήσουν την προσοχή στις ιδιαιτερότητες των τεστ και θα σας διδάξουν τεχνικές αντιμετώπισής τους, ώστε να γράψετε το μέγιστο δυνατό score, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Η εξέταση GRE

Για τις αιτήσεις σε ορισμένα Science, Engineering ή Economics αντικείμενα θα σας ζητηθεί να δώσετε το τεστ GRE.

Το GRE – Graduate Record Examination είναι μια τυποποιημένη εξέταση (Computer-Based Standardized Test) και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια για να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων φοιτητών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Η εξέταση του GRE σταθμίζει υποψηφίους από διάφορα πανεπιστήμια τον ένα ως προς τον άλλο. Έτσι παρέχει στα admission offices ένα μέτρο σύγκρισης των υποψηφίων που κάνουν αιτήσεις πολύ πιο αντιπροσωπευτικό από τον βαθμό πτυχίου, που για φοιτητές ίδιας επίδοσης μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από το ένα τμήμα στο άλλο. Το GRE score εκφράζει σε ποιο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεστε.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για την μορφή του GRE test στο αντίστοιχο section της ιστοσελίδας μας: https://globalprep.gr/gre/

Τo Global έχει την καλύτερη προετοιμασία για το GRE στην Ελλάδα. O ένας στους πέντε μαθητές μας γράφει 170 στο Quantitative (top 1% παγκοσμίως) και το 95% των μαθητών μας γράφουν πάνω από 165/170 (top 10% παγκοσμίως). Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα αυτά που θα σας πουν οι instructors θα πετύχετε σίγουρα μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που χρειάζεστε.

Στα παρακάτω βίντεο οι instructors του Global Prep αναλύουν το GRE test και τις ιδιαιτερότητές του:

Πότε να ξεκινήσετε

Οι αιτήσεις για την Ολλανδία ξεκινούν τον Οκτώβριο και συνεχίζονται συνήθως έως ότου συμπληρωθούν οι θέσεις στο κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Oλοκληρώνονται αρχές Απριλίου με μέσα Μαΐου, ανάλογα το πανεπιστήμιο, με κάποια λίγα πανεπιστήμια να δέχονται αιτήσεις έως τις 31 Μαΐου. Αν όμως δεν θέλετε να χάσετε κανένα deadline θα πρέπει να έχετε τα πάντα έτοιμα το αργότερο τον Δεκέμβριο, όπου κλείνουν οι αιτήσεις των δημοφιλέστερων προγραμμάτων.

Αυτό σημαίνει να έχετε στα χέρια σας:

 • Τα scores των IELTS και GMAT ή GRE (εφόσον απαιτείται)
 • Ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
 • Τις Συστατικές Επιστολές των καθηγητών
 • Το βιογραφικό σας
 • Την αναλυτική βαθμολογία σας από το πανεπιστήμιο (επίσημα μεταφρασμένη)

Πέραν αυτών κάποια πανεπιστήμια μπορεί να ζητήσουν και extra πράγματα, πχ να τους γράψετε μία έκθεση για εθελοντισμό που έχετε κάνει ή να τους πάτε και μεταφρασμένο απολυτήριο Λυκείου.

Η προετοιμασία για το GMAT και το GRE είναι 2 μήνες, ενώ για το IELTS 1 μήνα.

Ξεκινήστε την προετοιμασία σας έγκαιρα, μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή, γιατί είναι σημαντικό να σκοράρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ίσως δυσκολευτείτε να το καταφέρετε αυτό αν κάνετε δέκα άλλα πράγματα παράλληλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για την Ολλανδία. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106910882 είτε με email στο info@globalprep.gr .

Όταν κάναμε εμείς αιτήσεις για την Ολλανδία, τρέξαμε τα πάντα μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να επωφεληθείτε από την δική μας εμπειρία, να ακολουθήστε στα βήματα που έχουμε έτοιμα ήδη στρωμένα και να τα καταφέρετε καλύτερα.

Και του χρόνου να μιλάτε εσείς στους επόμενους υποψηφίους από την άλλη πλευρά της οθόνης!

~Η Ομάδα του Global Prep