Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ολλανδία – Aναλυτικός Οδηγός Global Prep

Αν και μικρή σε μέγεθος, η Ολλανδία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης με ιδιαίτερα ισχυρή θέση και παγκοσμίως. Συχνά θα την συναντήσουμε με το όνομα Holland όμως το επίσημο όνομα της είναι the Netherlands (Κάτω Χώρες) το όποιο προέρχεται από την ιδιαίτερη φύση της καθώς το ένα τέταρτο περίπου της έκτασης της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και στην οποία κυριαρχεί η ελευθερία και η ανεκτικότητα όσο αφορά την κουλτούρα και το νομικό της πλαίσιο.

Γιατί να επιλέξει κανείς την Ολλανδία για μεταπτυχιακές σπουδές?

H Ολλανδία έχει πολλές φοιτητικές πόλεις, οι όποιες δεν είναι πολύ μακριά η μια από την άλλη καθώς πρόκειται για μια μικρή σε έκταση χώρα. Μέσα στη πόλη το ποδήλατο είναι το κυρίαρχο μέσο μετακίνησης. Γενικά όταν κάποιος μετακομίσει στην Ολλανδία η πρώτη του αγορά πρέπει να είναι ένα ποδήλατο και μια καλή κλειδαριά για το ποδήλατο.

Η ζωή στην Ολλανδία είναι αρκετά χαλαρή και προσελκύει φοιτητές και εργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Η άνετη αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και η ελευθερία σχετικά με τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα συνθέτουν την κουλτούρα της. Η πολιτιστική ποικιλομορφία της την καθιστά μια χώρα όπου η γνώση, οι ιδέες και οι διαφορετικοί πολιτισμοί ενώνονται, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό κέντρο στην Ευρώπη. Επίσημη γλώσσα της είναι τα Ολλανδικά, αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού μιλάει πολύ καλά αγγλικά.

Τα ολλανδικά πανεπιστήμια έχουν μεγάλη παράδοση στην υποδοχή ξένων φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν και δικούς τους σπουδαστές σε άλλες χώρες. Άλλωστε, και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus έχει πάρει το όνομά του από έναν από τους πιο γνωστούς στοχαστές της Ολλανδίας, τον Desiderius Erasmus, ο οποίος πέρασε από πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας είναι παγκοσμίως καταξιωμένα και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας σε πολλούς τομείς εκπαίδευσης όπως για παράδειγμα η τεχνολογία, τα οικονομικά και το management. Επίσης το κόστος σπουδών είναι αρκετά χαμηλό προσφέροντας παράλληλα πολύ καλή εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια είναι φημισμένα για Οικονομικές, Πολυτεχνικές σπουδές, καθώς και για Κοινωνικές σπουδές και για σπουδές Γλώσσας και Πολιτισμού. Εννέα από τα δεκατέσσερα Πανεπιστήμιά της βρίσκονται στις 200 πρώτες θέσεις παγκόσμιας κατάταξης.

Τέλος, ως μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη και λόγω της πολυ-πολιτισμικότητας της, η Ολλανδία προσφέρει πολλές ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης σε ξένους αποφοίτους. Στις περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν τα αγγλικά σαν επίσημη εργασιακή γλώσσα ενώ είναι μια χώρα που φιλοξενεί τα headquarters μεγάλων εταιριών όπως η Shell, Heineken, Philips, booking.com, Intel, Nike, Adidas και πολλές άλλες. Οι μισθοί τους οποίους εξασφαλίζουν οι απόφοιτοι των καλυτέρων πανεπιστήμιων στην Ολλανδία όπως για παράδειγμα του Erasmus University, του Delft και του University of Amsterdam ξεκινάνε από 30.000 ευρώ τον χρόνο και μπορούν να φτάσουν τα 48.000 – 50.000 σε κάποιους κλάδους.

Οι Αιτήσεις για τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας

Στην Ολλανδία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ένα πανεπιστήμιο, αρχικά μέσω της ιστοσελίδας Studielink (https://app.studielink.nl/front-office/), η οποία επικεντρώνεται στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και έπειτα απευθείας στο κάθε πανεπιστήμιο παρέχοντας κάποιες πληροφορίες και ανεβάζοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει κανείς εξαρτάται πάντα από το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει. Η προθεσμία αιτήσεων είναι κατά κύριο λόγο αρχές Απριλίου με μέσα Μαΐου ανάλογα με το πανεπιστήμιο.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή την αναλυτική σας βαθμολογία (μεταφρασμένη), τα scores για το IELTS και το GMAT (εφόσον απαιτείται), το Βιογραφικό σας και το Personal Statement.

Επίσης πολλά ολλανδικά πανεπιστήμια λειτουργούν πλέον με το σύστημα των rolling admissions, δηλαδή κάθε αίτηση εξετάζεται καθώς φτάνει στο admissions office και όχι όλες μαζί.

Αυτό σημαίνει ότι όσο νωρίτερα κάνει ένας υποψήφιος αίτηση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να γίνει δεκτός, καθώς όσο προχωρούν οι μέρες, οι θέσεις κλείνουν. Για αυτό το λόγο, ο ιδανικός χρονικός ορίζοντας αιτήσεων είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουάριου.

 

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική σας βαθμολογία (μεταφρασμένη)
 • Τα scores για το IELTS
 • Τα scores απ τα test GMAT ή GRE (εφόσον απαιτείται)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
Ποιο test χρειάζεται να δώσω;

Για τις αιτήσεις για μεταπτυχιακά στη Ολλανδία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει.
Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Management και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT, ενώ για τομείς όπως Engineering και Economics ζητείται σε πολλά προγράμματα το τεστ GRE.

Στο τελευταίο section αυτού του οδηγού μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για καθεμία από τις εξετάσεις GMAT και IELTS.

Info Session για το Erasmus University

Τα Free Info Sessions είναι μία δωρεάν υπηρεσία του Global Prep που φέρνει σε επαφή τους τελειόφοιτους/απόφοιτους στην Ελλάδα με τους Έλληνες συναδέλφους τους που σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό για να ζητήσουν πληροφορίες και συμβουλές για τις επιλογές και βοήθεια με τις αιτήσεις τους. Ένα τυπικό Info Session διαρκεί 60 λεπτά, στα οποία οι mentees μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από τον εκάστοτε mentor για τις επιλογές τους στο εκάστοτε πανεπιστήμιο, τις ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης που προσφέρει το career office, το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων εκεί, ή και να ζητήσουν πολύτιμες συμβουλές και feedback για την προετοιμασία της αίτησής τους.

Στο παρακάτω βιντεοσκοπημένο Info Session δύο Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο RSM του Erasmus University, το κορυφαίο Business School της Ολλανδίας, μοιράζονται με τους νεότερους Έλληνες υποψηφίους την εμπειρία τους από τις σπουδές και την ζωή στην Ολλανδία και αναλύουν τα πάντα γύρω από το πανεπιστήμιο: από τις σπουδές και τις δυνατότητες καριέρας, έως τη στέγαση και τις μετακινήσεις.

Η Admissions Manager του RSM στο Global Prep

Το Global Prep σε συνεργασία με το Rotterdam School of Management διοργάνωσε παρουσίαση για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το πανεπιστήμιο και τη διαδικασία των αιτήσεων.

Η Admissions Manager του RSM, Amy Janssen – Brennan, μίλησε στους μαθητές του Global για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του RSM και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων από το πανεπιστήμιο.

Αποσπάσματα ημερίδων Global Prep για την Ολλανδία

Στα παρακάτω σύντομα βίντεο από την ημερίδα μας στο Θέατρο Badminton, τρεις απόφοιτοι του Global Prep δίνουν συνοπτικά πληροφορίες για τις σπουδές και τις ευκαιρίες σε τρία πανεπιστήμια της Ολλανδίας, το Erasmus University, το RSM (το business school του Erasmus) και το πανεπιστήμιο του Maastricht.

Πώς να χρηματοδοτήσω ένα MSc στην Ολλανδία

Τα δίδακτρα για τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά των πανεπιστημίων της Αμερικής και της Αγγλίας και κυμαίνονται σε ένα ποσό περίπου 2.000-3.000 € το χρόνο.

Οικονομική ενίσχυση δίνεται από φορείς και Ιδρύματα στην Ελλάδα όπως π.χ. ΙΚΥ, ίδρυμα Μποδοσάκη κτλ. Επίσης υπάρχουν και οι Πανεπιστημιακές υποτροφίες από το ίδρυμα στο οποίο ενδιαφέρεστε να κάνετε το Μεταπτυχιακό σας και μπορεί να είναι Academic Based ή Financial need.

Οι συγκεκριμένες υποτροφίες μπορεί να καλύψουν όλα τα δίδακτρα, μέρος των διδάκτρων ή μπορεί να είναι κάποιο συγκεκριμένο ποσό το οποίο ο υποψήφιος θα το ξοδέψει όπως αυτός επιθυμεί.

Στο Global έχουμε συγκεντρώσει μία πλήρη λίστα με τα ελληνικά ιδρύματα που προσφέρουν υποτροφίες. Τη λίστα αυτή, μαζί και με άλλες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες, τη δίνουμε δωρεάν στους μαθητές μας. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 6910882 και κλείστε κι εσείς ένα ενημερωτικό ραντεβού, όπου μπορούμε να συζητήσουμε από κοντά και για τις πιο συγκεκριμένες υποτροφίες του κάθε μεταπτυχιακού.

Επιπλέον κάθε βδομάδα δημοσιεύουμε στη σελίδα μας τις νέες υποτροφίες καθώς προκηρύσσονται. Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook ή εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε αυτόματα για όλες τις νέες υποτροφίες.

Αναλυτική λίστα: Τα δημοφιλέστερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία

Παρακάτω ακολουθεί μια ανάλυση των δημοφιλέστερων πανεπιστημίων στην Ολλανδία, καθώς και των requirements που έχει κάθε πανεπιστήμιο για την εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Erasmus University Rotterdam 

Admission Requirements:

Rotterdam School of Management:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 7)
 • GMAT score: Minimum 600
 • IELTS score: 7
 • CV and Personal Statement

Erasmus School of Economics:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

To Erasmus University βρίσκεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, το Rotterdam και θεωρείται το καλύτερο πανέπιστημιο της Oλλανδίας στα Οικονομικά και την Διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει πάρει το όνομά του από τον Desiderius Erasmus. Προσφέρει σπουδές στα Οικονόμικα, το Management, την Νομική, την Ιατρική και τις Kοινωνικές Eπιστήμες ωστόσο προτειμάται από τους Έλληνες φοιτητές λόγω της υψηλής θέσης που κατέχει στα Οικονομικά και το Management. To Rotterdam School of Management, το business school του Erasmus, βρίσκεται στην 17η θέση παγκοσμίως ενώ το Erasmus School of Economics, η σχολή οικονομικών επιστημών του Erasmus, στην 50η θέση παγκοσμίως. Ιδιαίτερες διακρίσεις έχει και το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στα Ναυτιλιακά καθώς στο Rotterdam βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύωντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Erasmus University Rotterdam μπορείτε να βρείτε εδώ.


University of Amsterdam

Admission Requirements:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • GMAT: Recommended score 600 and above για τα οικονομικά αντικείμενα
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

Το πανεπιστήμιο του Amsterdam βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ και με ιστορία περισσότερων απο 400 χρόνων θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο της Oλλανδίας με υψηλή κατάταξη και παγκοσμίως. Κατέχει την 58η θέση παγκοσμίως ενώ το το School of Social Sciences and Management την 45η θέση. Υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω απο 30.000 φοιτητές στους τομείς των Οικοκομικών, του Management, της Νομικής καθώς και των Θετικών και Κοινωνικών επιστημών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύωντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Amsterdam μπορείτε να βρείτε εδώ.


Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

 

Admission Requirements:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

Το Vrije Universiteit (VU) βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και ιδρύθηκε το 1880. Απασχολεί περισσότερους από 20.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο ενώ προσφέρει 133 μεταπτυχιακά προγράμματα σε οικονομικά και management, πληροφορική, μαθηματικά, κοινωνικές και θετικές επιστήμες καθώς και Νομική, Ιατρική και Φιλοσοφία. Κατέχει την 231η θέση στην διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων και λόγω της σχέσης του με την αγορά εργασίας και τον εταιρικό κόσμο της Ολλανδίας αποτελεί από τα πιο δημοφιλή πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές.

Περισσότερες πληροφορίες για το VU Amsterdam θα βρείτε εδώ.


Delft University of Technology

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 7)
 • GRE: Required for Computer Science, Computer Engineering & Aerospace Engineering
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

To Delft University of Technology το οποίο συναντάται σύχνα και με την ονομασία TU Delft βρίσκεται στο Delft της Ολλανδίας και αποτελέι το παλαιότερο και καλύτερο πολυτεχνείο της Ολλανδίας. Κατέχωντας την 6η θέση παγκοσμίως το TU Delft αποτελεί ένα απο τα πιο καταξιωμένα πανεπιστήμια στον τομέα του Engineering and Technology. Υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους απο 19.000 ενώ με τα περισσότερα προγράμματα να προσφέρονται στα αγγλικά προσελκύει φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμια και τα προγράμματα του Delft University of Technology μπορείτε να βρείτε εδώ.


Eindhoven Institute of Technology 

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

To Eindhoven Institute of Technology είναι το δέυτερο πολυτεχνείο της Ολλανδίας και βρίσκεται στο Eindhoven. Ιδρύθηκε το 1956 και προσφέρει αγγλόφωνα προγράμματα σε όλους τους τομείς του engineering. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης κατέχοντας την 99η θέση παγκοσμίως, την 34η ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και την 3η θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πολυτεχνείου του Eindhoven θα βρείτε εδώ.


Tilburg University 

Admission Requirements:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • GMAT score: 600
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

Το Tilburg University βρίσκεται στη πόλη Tilburg στα νότια της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε το 1927 και απασχολεί περισσότερους απο 13.000 φοιτητές απο τους οποίους το 10% έρχονται από το εξωτερικό.  Βρίσκεται ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ενώ έχει σημαντικές διακρίσεις στον τομέα των Oικονομικών και του Finance καθώς κατέχει την 21η θέση παγκοσμίως. Προσφέρει σπουδές στα Οικονόμικα, το Μanagement, την Νομική και τις Κοινωνικές Επιστήμες ωστόσο προτιμάται από τους Έλληνες φοιτητές λόγω της υψηλής θέσης που κατέχει στα Οικονομικά και το Management. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύωντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Tilburg University μπορείτε να βρείτε εδώ.


University of Leiden

 

Admission Requirements:

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 7)
 • IELTS score: 6.5
 • CV and Personal Statement

Το πανεπιστήμιο του Leiden είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε το 1575 και απασχολεί σήμερα περισσότερους από 20.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Ειδικεύεται στους τομείς των οικονομικών, της νομικής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών καθως και της ψυχολογίας και των φυσικών επιστημών. Σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει την 109η θέση αλλα και την 5η θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Leiden μπορείτε να βρείτε εδώ.


University of Groningen

Admission Requirements:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

Το πανεπιστήμιο του Groningen βρίσκεται στα βόρεια της Ολλανδίας στην πόλη Groningen. Mε ιστορία πάνω απο 400 χρόνια, το University of Groningen είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Oλλανδίας και βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Απασχολέι περισσότερους από 30.000 φοιτητές καθώς προσφέρει προγράμματα στους τομείς των Oικονομικών, του Management, της Nομικής,  του Engineering καθώς και των Kοινωνικών και Θετικών επιστημών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύωντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Groningen μπορείτε να βρείτε εδώ.


Wageningen University & Research

 

Admission Requirements:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 6.5)
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

Το Wageningen University βρίσκεται στο Wageningen της Ολλανδίας και αποτελείται απο το πανεπιστήμιο του Wageningen καθώς και το Agricultural Research Institute του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε το 1918 και προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στο τομέα των φυσικών επιστημών με επίκεντρο την έρευνα. Στον τομέα των αγροτικών επιστημών θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Wageningen θα βρείτε εδώ.


Utrecht University 

Admission Requirements:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 6.5)
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

To Utrecht University βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ολλανδίας, την Ουτρέχτη, και απέχει μόλις 30 λεπτά απο το Άμστερνταμ. Ιδρύθηκε το 1636 και με ιστορία περισσότερων απο 400 χρόνων είναι από τα παλαιότερα και καλύτερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία. Κατέχωντας την 13η θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και την 52η θέση παγκοσμίως το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης αποτελεί ενα πολύ δημοφιλή προορισμό για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδες καθώς προσφέρει προγράμματα στο τομέα των Θετικων, Κοινωνικών και Οικονομικών σπουδών. Ιδιαίτερες διακρίσεις κατέχει στο τομέα των Περιβαλλοντικών σπουδών καθιστώντας το ως ένα από τα καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύωντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Utrecht University μπορείτε να βρείτε εδώ.


Maastricht University

Admission Requirements:

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • GMAT score: 550
 • IELTS score: 6,5
 • CV and Personal Statement

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Ολλανδίας στην πόλη Μaastricht βρίσκεται το Maastricht University το οποίο είναι και το δεύτερο νεότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας καθώς ιδρύθηκε το 1976. Μετρώντας μόνο 42 χρόνια ιστορίας το Maastricht έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις καθώς κατέχει την 103η θέση παγκοσμίως αλλά και την 50η θέση σε πανεπιστήμια με λιγότερο απο 50 χρόνια ζωής. Απασχολέι περίπου 16.000 φοιτητές σε σπουδές τους τομείς των των Oικονομικών, του Management, της Nομικής καθώς και των Kοινωνικών και Θετικών επιστημών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του είναι στην πλειοψηφία τους στα αγγλικά προσελκύωντας φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Maastricht University μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τα tests που θα χρειαστείτε για τις Αιτήσεις

Όπως προαναφέραμε, για τις αιτήσεις για Master στην Ολλανδία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Μanagement και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT ενώ για τομείς όπως το engineering και computer science ζητείται το GRE. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την κάθε εξέταση:

Η εξέταση IELTS

ielts

Για τις αιτήσεις για Master στην Ολλανδία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS, ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Η εξέταση του IELTS διοργανώνεται από το Cambridge (απ το οποίο πήραμε τα Lower και Proficiency όταν ήμασταν στο σχολείο). Ο βαθμός του IELTS κυμαίνεται από 0 έως 9, με το 6 να πιστοποιεί επίπεδο Lower, το 7 επίπεδο Advanced και το 8+ επίπεδο Proficiency. Τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν βαθμό 6.5, ενώ τα μεγαλύτερα ζητούν βαθμό 7.

Στο Global παρέχουμε στους μαθητές μας μία πολύ στοχευμένη προετοιμασία με βάση διεθνή πρότυπα προετοιμασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια speaking και writing (στα οποία υστερούμε περισσότερο οι Έλληνες φοιτητές), με στόχο να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να μεγιστοποιήσει το score του (πχ από 6.5 να πάει στο 8) και να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα προετοιμασίας IELTS στο Global Prep, καθώς και να δείτε τα αποτελέσματα των παλαιότερων μαθητών μας, στο http://www.globalprep.gr/ielts/.

Η εξέταση GMAT

Τι είναι το GMAT

Το GMAT θα το χρειαστείτε μόνο αν κάνετε αιτήσεις σε οικονομικά αντικείμενα (Finance, MBA, Management, κλπ). Το GMAT είναι μια εξέταση αξιολόγησης την οποία χρησιμοποιούν πάνω από 1.500 Business Schools σε όλο τον κόσμο προκειμένου να επιλέξουν φοιτητές για Business, Management και Finance Programs. Τα Business Schools δέχονται αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίπεδα εργασιακής εμπειρίας. Το GMAT Test προσφέρει στους υπεύθυνους των επιτροπών αξιολόγησης μία συνεπή και αντικειμενική μέτρηση ικανοτήτων πάνω από όλες τις παραπάνω μεταβλητές των αιτήσεων.

Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ώστε να εξασφαλίζει ότι τα scores είναι πλήρως συγκρίσιμα για όλους τους υποψηφίους.

Το GMAT είναι computer adaptive

Το GMAT έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι computer adaptive test (CAT). Όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούν το τεστ με το ίδιο επίπεδο δυσκολίας. Κατόπιν και ανάλογα με το αν θα απαντήσουν σωστά ή λάθος σε μία ερώτηση, διαμορφώνεται και το επίπεδο δυσκολίας στο υπόλοιπο τεστ και αντίστοιχα και η βαθμολόγηση. Σωστή ή λάθος απάντηση σε μια ερώτηση συνεπάγεται και δυσκολότερη ή ευκολότερη ερώτηση αντίστοιχα στη συνέχεια. Ο αριθμός των σωστών ή λάθος απαντήσεων καθώς και το επίπεδο δυσκολίας τους καθορίζουν την τελική βαθμολογία.
Γι αυτό το λόγο στο Global δεν προετοιμάζουμε τους μαθητές μας σε στατικό υλικό, όπως τα τυπικά φροντιστήρια της Ελλάδας, αλλά σε adaptive computer simulations που έχουμε φέρει ειδικά από το εξωτερικό.

Η προετοιμασία GMAT στο Global

Φτιάξαμε το Global προκειμένου να υπάρξει επιτέλους και στην Ελλάδα ένα Prep Center εφάμιλλο με αυτά που είδαμε στην Αμερική και να δώσουμε έτσι στους Έλληνες φοιτητές τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους φοιτητές της Αμερικής και της Ευρώπης για την εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου!

Με τη σωστή καθοδήγηση και την εξειδικευμένη μεθοδολογία , οι μαθητές του Global πετυχαίνουν συνεχώς top score 700+ στην εξέταση του GMAT:

Oι instructors που προετοιμάζουν τους μαθητές του Global είναι εξειδικευμένοι στο GMAT στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και prep centers του εξωτερικού, με μακρόχρονη εμπειρία, και τις πιο υψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα. Με την εμπειρία τους – ο καθένας στην ειδικότητά του – θα σας καθοδηγήσουν να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς, θα σας επιστήσουν την προσοχή στις ιδιαιτερότητες των τεστ και θα σας διδάξουν τεχνικές αντιμετώπισής τους, ώστε να γράψετε το μέγιστο δυνατό score, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Πότε να ξεκινήσετε

Οι αιτήσεις για την Ολλανδία ξεκινούν τον Νοέμβριο και συνεχίζονται συνήθως έως ότου συμπληρωθούν οι θέσεις στο κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Oλοκληρώνονται αρχές Απριλίου με μέσα Μαΐου, ανάλογα το πανεπιστήμιο, με κάποια λίγα πανεπιστήμια να δέχονται αιτήσεις έως τις 31 Μαΐου. Αν όμως δεν θέλετε να χάσετε κανένα deadline θα πρέπει να έχετε τα πάντα έτοιμα το αργότερο τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει να έχετε στα χέρια σας:

 • Τα scores των IELTS και GMAT ή GRE (εφόσον απαιτείται)
 • Ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
 • Τις Συστατικές Επιστολές των καθηγητών
 • Το βιογραφικό σας
 • Την αναλυτική βαθμολογία σας από το πανεπιστήμιο (επίσημα μεταφρασμένη)

Πέραν αυτών κάποια πανεπιστήμια μπορεί να ζητήσουν και extra πράγματα, πχ να τους γράψετε μία έκθεση για εθελοντισμό που έχετε κάνει ή να τους πάτε και μεταφρασμένο απολυτήριο Λυκείου.

Η προετοιμασία για το GMAT και το GRE είναι 2 μήνες, ενώ για το IELTS 1 μήνα.

Δείτε το πρόγραμμα για τα επόμενα τμήματα στο site μας: http://www.globalprep.gr/gmat/

Ξεκινήστε την προετοιμασία σας έγκαιρα, μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή, γιατί είναι σημαντικό να σκοράρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ίσως δυσκολευτείτε να το καταφέρετε αυτό αν κάνετε δέκα άλλα πράγματα παράλληλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για την Ολλανδία. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106910882 είτε με email στο info@globalprep.gr .

Όταν κάναμε εμείς αιτήσεις για την Ολλανδία, τρέξαμε τα πάντα μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να επωφεληθείτε από την δική μας εμπειρία, να ακολουθήστε στα βήματα που έχουμε έτοιμα ήδη στρωμένα και να τα καταφέρετε καλύτερα.

Και του χρόνου να μιλάτε εσείς στους επόμενους υποψηφίους από την άλλη πλευρά της οθόνης!

~Η Ομάδα του Global Prep