fbpx

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ιταλία – Αναλυτικός Οδηγός Global Prep

Η Ιταλία είναι χώρα με ιδιαίτερα πλούσια ιστορία στον τομέα της εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια της αποτέλεσαν την βάση και το επίκεντρο της Αναγέννησης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού. Το πολυτεχνείο και το business school στο Μιλάνο είναι τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ιταλίας, χαίρουν διεθνούς φήμης και προσφέρουν τα προγράμματά τους και στα αγγλικά.

Ως μια απο τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, η Ιταλία προσφέρει αρκετές ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης αλλά ειδικά για ξένους αποφοίτους οι περισσότερες ευκαιρίες βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στο Μιλάνο. Οι κυριότεροι τομείς απασχόλησης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η μόδα και τα είδη πολυτελείας και οι μισθοί που εξασφαλίζουν οι απόφοιτοι είναι αρκετά υψηλοί καθιστώντας την Ιταλία ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό ειδικά για φοιτητές που θέλουν να επικεντρωθούν σε luxury management.

Γιατί να επιλέξει κανείς την Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές?

Η Ιταλία διαθέτει πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορία και καταξιωμένους απόφοιτους, τόσο στις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες όσο και στις τέχνες, με τη πιο δημοφιλή φυσικά την αρχιτεκτονική. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιταλίας είναι διετή και προύπόθεση κάποιος να συνεχίσει στη δεύτερη χρονιά είναι να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του πρώτου έτους, ενώ τα διδακτορικά προγράμματα είναι τριετή. Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, ωστόσο, παρέχονται μόνο στα Ιταλικά γι’αυτό αν κάποιος ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο στην Ιταλία καλό θα είναι να γνωρίζει καλά Ιταλικά.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις στα πανεπιστήμια στην Ιταλία

Στην Ιταλία οι αιτήσεις γίνονται κατευθείαν στο πανεπιστήμιο. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει κανείς εξαρτάται πάντα από το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει.

Η προθεσμία αιτήσεων είναι κατά κύριο λόγο τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική σας βαθμολογία (μεταφρασμένη)
 • Βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας ανάλογα με την γλώσσα του μεταπτυχιακού προγράμματος (τα scores του IELTS για τα αγγλόφωνα προγράμματα)
 • Τα scores απ τα test GMAT (για το Bocconi University)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
Ποιο test χρειάζεται να δώσω;

Για τις αιτήσεις για αγγλόφωνα μεταπτυχιακά στην Ιταλία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει.
Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Management και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT.

Στο τελευταίο section αυτού του οδηγού μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για καθεμία από τις εξετάσεις GMAT και IELTS.

Info Sessions για τα Ιταλικά πανεπιστήμια

Τα Info Sessions είναι μία δωρεάν υπηρεσία του Global Prep που φέρνει σε επαφή τους τελειόφοιτους/απόφοιτους στην Ελλάδα με τους Έλληνες συναδέλφους τους που σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό για να ζητήσουν πληροφορίες και συμβουλές για το πανεπιστήμιο, τις ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης που προσφέρει, το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων εκεί, και να ζητήσουν πολύτιμες συμβουλές και feedback για την προετοιμασία της αίτησής τους.

Στο παρακάτω βιντεοσκοπημένο Info Session η Αλεξάνδρα, απόφοιτος του Global Prep, που σπουδάζει στο Bocconi University, το κορυφαίο Business School της Ιταλίας, μοιράζεται με τους υποψηφίους την εμπειρία της από το πρόγραμμα και τη ζωή στο Μιλάνο.

Διαβίωση και Κόστος Σπουδών στην Ιταλία

Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Ιταλίας δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά, κυμαίνονται από 850€ έως 1000€ ανά έτος με κάποια πανεπιστήμια να φτάνουν τα 1500€ το χρόνο. Ωστόσο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως για παράδειγμα το Bocconi δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία καθώς το κόστος διδάκτρων για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι περίπου 15.000-20.000€  ανά έτος.

Τα ιταλικά πανεπιστήμια δεν διαθέτουν εστίες επομένως οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη στέγαση ιδιωτικά. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 450€ έως 1000€  το μήνα σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Μιλάνο).

Χρηματοδότηση σπουδών στην Ιταλία

Στην Ιταλία υπάρχουν διάφορες υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, που μπορεί και να καλύπτουν έως και το 100% των διδάκτρων. Οι υποτροφίες αυτές διακρίνονται σε αυτές που χορηγεί το ιταλικό κράτος, αυτές που δίνουν τα ιταλικά ιδρύματα που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της Ιταλίας καθώς και η οικονομική υποστήριξη που παρέχουν τα ίδια τα ιταλικά πανεπιστήμια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας (MAECI) ανακοινώνει κάθε χρόνο υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Ιταλικά πανεπιστήμια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

To EDISU Piemonte, το Regional Agency for the Right to University Education of Piemonte δίνει κάθε χρόνο επιδόματα φοίτησης σε international φοιτητές με κρατικό διαγωνισμό, είτε με τη μορφή στέγασης είτε με τη μορφή επιδόματος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το DSU, Dirrito allo Studio Universitatio, είναι ο οργανισμός για τα δικαιώματα πανεπιστημιακών σπουδών στη περιφέρειας της Τοσκάνης και κάθε χρόνο δίνει επιδόματα φοίτησης ή στέγασης καθώς και δωρεάν γεύματα σε υποψήφιους φοιτητές σε πανεπιστήμια εκείνης της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Bocconi University προσφέρει 2 ειδών υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές:

 • Το Bocconi International Award που περιλαμβάνει έκπτωση 50% στα ετήσια δίδακτρα και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
 • Το Merit Award που καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα φοίτησης ενώ για περιορισμένο αριθμό φοιτητών περιλαμβάνεται επίσης δωρεάν διαμονή σε κάποιο από τα Bocconi Residences. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το University of Bologna προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές είτε πλήρους είτε μερικής κάλυψης διδάκτρων. Απευθύνονται σε άτομα με ηλικία μικρότερη των 30 ετών και χρειάζεται υψηλό GRE Score. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Politecnico di Milano προσφέρει τριών ειδών υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές είτε πλήρους είτε μερικής κάλυψης διδάκτρων. Την Platinum, που καλύπτει πλήρως τα έξοδα φοίτησης και περιλαμβάνει επιπλέον 10.000€ ανά έτος. Την Gold, που καλύπτει πλήρως τα έξοδα φοίτησης και περιλαμβάνει επιπλέον 5.000€ ανά έτος και την Silver που καλύπτει πλήρως τα έξοδα φοίτησης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Αναλυτική λίστα: Τα δημοφιλέστερα αγγλόφωνα πανεπιστήμια στην Ιταλία

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες για τα μεγαλύτερα αγγλόφωνα πανεπιστήμια:

Bocconi University

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο 
 • GMAT ή GRE
 • IELTS Score: 6 
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές (academic or professional)
 • Δίδακτρα: 16.103€ για τα master και 65.000€ για τo full-time MBA

To Βocconi University βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας και είναι το δημοφιλέστερο οικονομικό πανεπιστήμιο της χώρας. Είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο και προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στους τομείς των οικονομικών, του management, των χρηματοοικονομικών, της νομικής και των διεθνών και πολιτικών σπουδών. Η σχολή του που εξειδικεύεται στα ΜΒΑ και Executive MBA προγράμματα λέγεται SDA Bocconi. Συνολικά στο Bocconi φοιτούν πάνω από 14.000 φοιτητές, με τους περισσότερους να προέρχονται εκτός Ιταλίας, καθώς όλα τα προγράμματα του είναι στα αγγλικά. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης κατέχοντας την 7η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στα business schools.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Bocconi θα βρείτε εδώ.


Politecnico di Milano

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GRE ή GMAT: required to waive the entrance test 
 • IELTS Score: 6 
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: Από 888,59€ έως 3.891,59€ ανά έτος

Βρίσκεται στο Μιλάνο και είναι το μεγαλύτερο πολυτεχνείο της Ιταλίας με 42.000 φοιτητές. Προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σε engineering, αρχιτεκτονική και σχέδιο. Ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Κατέχει την πρώτη θέση στην Ιταλία όσο αφορά το engineering, την 17η θέση ανάμεσα στα πολυτεχνεία του κόσμου, την 5η θέση για σχέδιο και την 9η θέση στο τομέα της αρχιτεκτονικής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Politecnico di Milano θα βρείτε εδώ.


University of Bologna

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS Score: 6.5 
 • Βιογραφικό 
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δωρεάν για ευρωπαίους φοιτητές με εισόδημα μικρότερο των 27,000€

To πανεπιστήμιο της Bologna, έχοντας ιδρυθεί το 1088 είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο αλλα και απο τα μεγαλύτερα στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Απασχολεί περισσότερους από 85.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σπουδών. Συγκεκριμένα προσφέρει προγράμματα στους τομείς των οικονομικών και διοικητικών επιστημών, των μαθηματικών, της νομικής, του engineering και της αρχιτεκτονικής, της ιατρικής και των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Βρίσκεται ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατέχοντας την 180η θέση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Bologna θα βρείτε εδώ.


Università Cattolica del Sacro Cuore

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS Score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: Από 7,055€ έως 17,141€

Το Università Cattolica del Sacro Cuore γνωστό ως UCSC ή UNICATT ή απλά Cattolica, είναι ένα ιταλικό ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1921. Το Cattolica, με τις πέντε συνδεδεμένες πανεπιστημιουπόλεις του, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο Καθολικό Πανεπιστήμιο στον κόσμο. Η κύρια πανεπιστημιούπολη του βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, με δορυφορικές πανεπιστημιουπόλεις στη Μπρέσια, την Πιατσέντσα, την Κρεμόνα και τη Ρώμη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Università Cattolica del Sacro Cuore θα βρείτε εδώ.


Sapienza University of Rome

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS Score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: Από 1.600€ έως 2.821€ ανά έτος

Το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης που ονομάζεται επίσης απλά Sapienza ή Πανεπιστήμιο της Ρώμης είναι ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη Ρώμη της Ιταλίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που ιδρύθηκε το 1303. Είναι από τα πιο διάσημα ιταλικά πανεπιστήμια και κατέχει στην πρώτη θέση στις εθνικές κατατάξεις και στη Νότια Ευρώπη . Έχει καταλάβει συνεχόμενες χρονιές την πρώτη θέση στον κόσμο για κλασικές σπουδές και αρχαία ιστορία. Το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής άρχουσας τάξης σπούδασε στη Sapienza. Αυτό το πανεπιστήμιο έχει εκπαιδεύσει πολλούς αξιόλογους αποφοίτους, συμπεριλαμβανομένων πολλών νομπελίστων, προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαίων Επιτρόπων, αρχηγών πολλών εθνών, αξιοσημείωτων θρησκευτικών προσωπικοτήτων, επιστημόνων και αστροναυτών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Sapienza University of Rome θα βρείτε εδώ.


University of Padua

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS Score: 6
 • GMAT Score: 600 (ανάλογα το πρόγραμμα)
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: Από 2.533€ έως 2.948€ συνολικά

Το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, στα ιταλικά Università degli Studi di Padova (UNIPD), είναι ένα ιταλικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην πόλη της Πάντοβα, στην περιοχή του Βένετο, στη βόρεια Ιταλία. Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας ιδρύθηκε το 1222 από μια ομάδα φοιτητών και δασκάλων από τη Μπολόνια. Η Πάντοβα είναι το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Ιταλία και το πέμπτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Το 2021, κατατάχθηκε το δεύτερο «καλύτερο πανεπιστήμιο» μεταξύ των ιταλικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με περισσότερους από 40.000 φοιτητές σύμφωνα με το ινστιτούτο Censis, και μεταξύ των καλύτερων 200 πανεπιστημίων στον κόσμο σύμφωνα με το ARWU.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Padua θα βρείτε εδώ.


University of Milan

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS Score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: Από € 700 έως € 1,344 ανά έτος

Το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, στα ιταλικά Università degli Studi di Milano, γνωστό ως UniMi ή Statale, είναι ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο στο Μιλάνο της Ιταλίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, με περίπου 60.000 φοιτητές και μόνιμο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό περίπου 2.000. Διαθέτει δέκα σχολές και προσφέρει 140 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, 32 διδακτορικές σχολές και 65+ σχολές εξειδίκευσης. Έχει λάβει σημαντικές διεθνείς αναγνωρίσεις καθώς είναι το μόνο ιταλικό μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων (LERU), μιας ομάδας είκοσι ενός ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με ένταση έρευνας. Κατατάσσεται σταθερά ως το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ιταλία (ARWU) που μοιράζεται τη θέση με το Πανεπιστήμιο της Πίζας και το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, και είναι επίσης ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ιταλίας, τόσο συνολικά όσο και σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές σε άλλα συστήματα κατάταξης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Milan θα βρείτε εδώ.


University of Pisa

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS Score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: 2.400€ ανά έτος

Το Πανεπιστήμιο της Πίζας, στα ιταλικά Università di Pisa (UniPi), που ιδρύθηκε επίσημα το 1343, είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο της Πίζας είναι ένα δημόσιο ίδρυμα με είκοσι τμήματα και ερευνητικά κέντρα υψηλού επιπέδου στους τομείς της γεωργίας, της αστροφυσικής, της επιστήμης των υπολογιστών, της μηχανικής, της ιατρικής και της κτηνιατρικής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Pisa θα βρείτε εδώ.


Politecnico di Torino

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS Score: 5.5
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: 2.601€ συνολικά

Το Politecnico di Torino είναι ένα ιταλικό κρατικό πανεπιστήμιο, ειδικευμένο στη μηχανική, την αρχιτεκτονική, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό, με έδρα την πρωτεύουσα του Πιεμόντε. Το Βασιλικό Πολυτεχνείο του Τορίνο γεννήθηκε το 1906. Προηγουμένως υπήρχε ένα άλλο εξειδικευμένο πανεπιστήμιο, το Royal Application School for Engineers, που ιδρύθηκε το 1859 σε εφαρμογή του νόμου Casati. Η πρώτη έδρα του Πολυτεχνείου ήταν το κάστρο Valentino, το οποίο το πανεπιστήμιο κατέχει μέχρι και σήμερα. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, το Βασιλικό Πολυτεχνείο ασχολήθηκε με διάφορους κλάδους, συνάπτοντας σχέσεις τόσο με τον ευρωπαϊκό επιστημονικό κόσμο όσο και με τη βιομηχανία του Τορίνο και της Ιταλίας. Γεννήθηκαν το ινστιτούτο αεροναυπηγικής και διάφορα νέα εργαστήρια, από τη χημεία μέχρι την αρχιτεκτονική.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Politecnico di Torino θα βρείτε εδώ.


University of Naples Federico II

 

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS Score: 5.5
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Δίδακτρα: 340€ ανά έτος

Το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, στα ιταλικά Università degli Studi di Napoli Federico II, είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στη Νάπολη της Ιταλίας. Ιδρύθηκε το 1224, είναι το παλαιότερο δημόσιο μη θρησκευτικό πανεπιστήμιο στον κόσμο και τώρα είναι οργανωμένο σε 26 τμήματα. Το πανεπιστήμιο πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του Frederick II. Ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο της Ευρώπης αφιερωμένο στην εκπαίδευση κοσμικού διοικητικού προσωπικού και είναι ένα από τα παλαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε συνεχή λειτουργία. Το Federico II είναι το τρίτο Πανεπιστήμιο στην Ιταλία σε αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών και παρά το μέγεθός του εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ιταλία και στον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Naples Federico II θα βρείτε εδώ.

Τα tests που θα χρειαστείτε για τις Αιτήσεις

Όπως προαναφέραμε, για τις αιτήσεις για αγγλόφωνα Master στην Ιταλία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Management και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την κάθε εξέταση:

Η εξέταση IELTS

Η εξέταση του IELTS διοργανώνεται από το Cambridge (απ το οποίο πήραμε τα Lower και Proficiency όταν ήμασταν στο σχολείο). Ο βαθμός του IELTS κυμαίνεται από 0 έως 9, με το 6 να πιστοποιεί επίπεδο Lower, το 7 επίπεδο Advanced και το 8+ επίπεδο Proficiency. Τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν βαθμό 6.5, ενώ τα μεγαλύτερα ζητούν βαθμό 7.

Στο Global παρέχουμε στους μαθητές μας μία πολύ στοχευμένη προετοιμασία με βάση διεθνή πρότυπα προετοιμασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια speaking και writing (στα οποία υστερούμε περισσότερο οι Έλληνες φοιτητές), με στόχο να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να μεγιστοποιήσει το score του (πχ από 6.5 να πάει στο 8) και να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα προετοιμασίας IELTS στο Global Prep, καθώς και να δείτε τα αποτελέσματα των παλαιότερων μαθητών μας, στο https://globalprep.gr/ielts/.

Η εξέταση GMAT

Το GMAT θα το χρειαστείτε μόνο αν κάνετε αιτήσεις σε οικονομικά αντικείμενα (Finance, MBA, Management, κλπ). Το GMAT είναι μια εξέταση αξιολόγησης την οποία χρησιμοποιούν πάνω από 1.500 Business Schools σε όλο τον κόσμο προκειμένου να επιλέξουν φοιτητές για Business, Management και Finance Programs. Τα Business Schools δέχονται αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίπεδα εργασιακής εμπειρίας. Το GMAT Test προσφέρει στους υπεύθυνους των επιτροπών αξιολόγησης μία συνεπή και αντικειμενική μέτρηση ικανοτήτων πάνω από όλες τις παραπάνω μεταβλητές των αιτήσεων.

Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ώστε να εξασφαλίζει ότι τα scores είναι πλήρως συγκρίσιμα για όλους τους υποψηφίους.

Με τη σωστή καθοδήγηση και την εξειδικευμένη μεθοδολογία , οι μαθητές του Global πετυχαίνουν συνεχώς top score 700+ στην εξέταση του GMAT:

Oι instructors που προετοιμάζουν τους μαθητές του Global είναι εξειδικευμένοι στο GMAT στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και prep centers του εξωτερικού, με μακρόχρονη εμπειρία, και τις πιο υψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα. Με την εμπειρία τους – ο καθένας στην ειδικότητά του – θα σας καθοδηγήσουν να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς, θα σας επιστήσουν την προσοχή στις ιδιαιτερότητες των τεστ και θα σας διδάξουν τεχνικές αντιμετώπισής τους, ώστε να γράψετε το μέγιστο δυνατό score, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Πότε να ξεκινήσετε

Οι αιτήσεις για την Ιταλία ξεκινούν τον Νοέμβριο και ολοκληρώνονται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ανάλογα το πανεπιστήμιο. Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική βαθμολογία σας από το πανεπιστήμιο (επίσημα μεταφρασμένη)
 • Βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας ανάλογα με την γλώσσα του μεταπτυχιακού προγράμματος (τα scores του IELTS για τα αγγλόφωνα προγράμματα)
 • Τα scores απ τα test GMAT (για το Bocconi University)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • Ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο

Η προετοιμασία για το GMAT είναι 2 μήνες, ενώ για το IELTS 1 μήνα.

Δείτε το πρόγραμμα για τα επόμενα τμήματα στο site μας: http://www.globalprep.gr/gmat/

Ξεκινήστε την προετοιμασία σας έγκαιρα, μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή, γιατί είναι σημαντικό να σκοράρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ίσως δυσκολευτείτε να το καταφέρετε αυτό αν κάνετε δέκα άλλα πράγματα παράλληλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για μεταπτυχιακά. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106910882 είτε με email στο info@globalprep.gr .

Όταν κάναμε εμείς αιτήσεις για μεταπτυχιακά, τρέξαμε τα πάντα μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να επωφεληθείτε από την δική μας εμπειρία, να ακολουθήστε στα βήματα που έχουμε έτοιμα ήδη στρωμένα και να τα καταφέρετε καλύτερα.

Και του χρόνου να μιλάτε εσείς στους επόμενους υποψηφίους από την άλλη πλευρά της οθόνης!

~Η Ομάδα του Global Prep