Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ιταλία – Αναλυτικός Οδηγός Global Prep

Η Ιταλία είναι χώρα με ιδιαίτερα πλούσια ιστορία στον τομέα της εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια της αποτέλεσαν την βάση και το επίκεντρο της Αναγέννησης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού. Το πολυτεχνείο και το business school στο Μιλάνο είναι τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ιταλίας, χαίρουν διεθνούς φήμης και προσφέρουν τα προγράμματά τους και στα αγγλικά.

Ως μια απο τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, η Ιταλία προσφέρει αρκετές ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης αλλά ειδικά για ξένους αποφοίτους οι περισσότερες ευκαιρίες βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στο Μιλάνο. Οι κυριότεροι τομείς απασχόλησης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η μόδα και τα είδη πολυτελείας και οι μισθοί που εξασφαλίζουν οι απόφοιτοι είναι αρκετά υψηλοί καθιστώντας την Ιταλία ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό ειδικά για φοιτητές που θέλουν να επικεντρωθούν σε luxury management.

Γιατί να επιλέξει κανείς την Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές?

Η Ιταλία διαθέτει πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορία και καταξιωμένους απόφοιτους, τόσο στις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες όσο και στις τέχνες, με τη πιο δημοφιλή φυσικά την αρχιτεκτονική. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιταλίας είναι διετή και προύπόθεση κάποιος να συνεχίσει στη δεύτερη χρονιά είναι να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του πρώτου έτους, ενώ τα διδακτορικά προγράμματα είναι τριετή. Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, ωστόσο, παρέχονται μόνο στα Ιταλικά γι’αυτό αν κάποιος ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο στην Ιταλία καλό θα είναι να γνωρίζει καλά Ιταλικά.

Διαβίωση και Κόστος Σπουδών στην Ιταλία

Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Ιταλίας δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά, κυμαίνονται απο 850-1000 ευρώ ανά έτος με κάποια πανεπιστήμια να φτάνουν τα 1500 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως για παράδειγμα το Bocconi δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία καθώς το κόστος διδάκτρων για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι περίπου 15.000-20.000 ευρώ ανα έτος.

Στην Ιταλία παρέχονται και υποτροφίες για κάλυψη των εξόδων και θέσεις με πλήρη υποτροφία στα διδακτορικά προγράμματα, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, επειδή οι φοιτητές της ΕΕ πολλές φορές διεκδικούν τις ίδιες υποτροφίες με τους Ιταλούς και τους φοιτητές εκτός ΕΕ. Κάθε χρόνο προκηρύσσονται  υποτροφίες απο την Ιταλική κυβέρνηση και από τα πανεπιστήμια. Οι υποτροφίες από τα Πανεπιστήμια συνήθως είναι πλήρεις για όλη τη διάρκεια των σπουδών, ενώ οι υποτροφίες από την Ιταλική κυβέρνηση είναι για περίπου 9 μήνες το μέγιστο και πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Σχετικά με την στέγαση, τα ιταλικά πανεπιστήμια δεν διαθέτουν εστίες και οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάτι ιδιωτικά. Τα ενοίκια κυμαίνονται απο 450-500 ευρώ το μήνα μέχρι 1000 ευρώ το μήνα σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Μιλάνο).

Αιτήσεις για τα πανεπιστήμια στην Ιταλία

Στην Ιταλία οι αιτήσεις γίνονται κατευθείαν στο πανεπιστήμιο. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει κανείς εξαρτάται πάντα από το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει.

Η προθεσμία αιτήσεων είναι κατά κύριο λόγο τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική σας βαθμολογία (μεταφρασμένη)
 • Βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας ανάλογα με την γλώσσα του μεταπτυχιακού προγράμματος (τα scores του IELTS για τα αγγλόφωνα προγράμματα)
 • Τα scores απ τα test GMAT (για το Bocconi University)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
Ποιο test χρειάζεται να δώσω;

Για τις αιτήσεις για αγγλόφωνα μεταπτυχιακά στην Ιταλία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει.
Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Management και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT.

Στο τελευταίο section αυτού του οδηγού μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για καθεμία από τις εξετάσεις GMAT και IELTS.

Info Sessions για τα Ιταλικά πανεπιστήμια

Τα Free Info Sessions είναι μία δωρεάν υπηρεσία του Global Prep που φέρνει σε επαφή τους τελειόφοιτους/απόφοιτους στην Ελλάδα με τους Έλληνες συναδέλφους τους που σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό για να ζητήσουν πληροφορίες και συμβουλές για τις επιλογές και βοήθεια με τις αιτήσεις τους. Ένα τυπικό Info Session διαρκεί 60 λεπτά, στα οποία οι mentees μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από τον εκάστοτε mentor για τις επιλογές τους στο εκάστοτε πανεπιστήμιο, τις ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης που προσφέρει το career office, το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων εκεί, ή και να ζητήσουν πολύτιμες συμβουλές και feedback για την προετοιμασία της αίτησής τους.

Στο παρακάτω βιντεοσκοπημένο Info Session η Αλεξάνδρα, απόφοιτος του Global Prep, που σπουδάζει στο Bocconi University, το κορυφαίο Business School της Ιταλίας, μοιράζεται με τους υποψηφίους την εμπειρία της από το πρόγραμμα και τη ζωή στο Μιλάνο.

Αναλυτική λίστα: Τα δημοφιλέστερα αγγλόφωνα πανεπιστήμια στην Ιταλία

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες για τα μεγαλύτερα αγγλόφωνα πανεπιστήμια:

Bocconi University

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GMAT Score: minimum 600
 • IELTS Score: 7
 • CV & Personal Statement

To Βocconi University βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας και είναι ένα ιδιωτικό business school με προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στους τομείς των οικονομικών, του management, των χρηματοοικονομικών, της νομικής και των διεθνών και πολιτικών σπουδών. Το SDA Bocconi προσφέρει το ΜΒΑ και το Executive MBA. Απασχολεί περισσότερους από 14.000 φοιτητές με τους περισσότερους να προέρχονται εκτός Ιταλίας καθώς τα προγράμματα του είναι όλα στα αγγλικά. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης κατέχοντας την 7η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στα business schools.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Bocconi θα βρείτε εδώ.

Politecnico di Milano

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GRE ή GMAT: required to waive the entrance test 
 • IELTS Score: 6.5
 • CV & Personal Statement

Βρίσκεται στο Μιλάνο και είναι το μεγαλύτερο πολυτεχνείο της Ιταλίας με 42.000 φοιτητές. Προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σε engineering, αρχιτεκτονική και σχέδιο. Ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Κατέχει την πρώτη θέση στην Ιταλία όσο αφορά το engineering, την 17η θέση ανάμεσα στα πολυτεχνεία του κόσμου, την 5η θέση για σχέδιο και την 9η θέση στο τομέα της αρχιτεκτονικής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του Politecnico di Milano θα βρείτε εδώ.

University of Bologna

Admission Requirements

 • Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS Score: 6.5
 • CV & Personal Statement

To πανεπιστήμιο της Bologna, έχοντας ιδρυθεί το 1088 είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο αλλα και απο τα μεγαλύτερα στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Απασχολεί περισσότερους από 85.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σπουδών. Συγκεκριμένα προσφέρει προγράμματα στους τομείς των οικονομικών και διοικητικών επιστημών, των μαθηματικών, της νομικής, του engineering και της αρχιτεκτονικής, της ιατρικής και των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Βρίσκεται ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατέχοντας την 180η θέση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Bologna θα βρείτε εδώ.

Τα tests που θα χρειαστείτε για τις Αιτήσεις

Όπως προαναφέραμε, για τις αιτήσεις για αγγλόφωνα Master στην Ιταλία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Management και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την κάθε εξέταση:

Η εξέταση IELTS

ielts

Η εξέταση του IELTS διοργανώνεται από το Cambridge (απ το οποίο πήραμε τα Lower και Proficiency όταν ήμασταν στο σχολείο). Ο βαθμός του IELTS κυμαίνεται από 0 έως 9, με το 6 να πιστοποιεί επίπεδο Lower, το 7 επίπεδο Advanced και το 8+ επίπεδο Proficiency. Τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν βαθμό 6.5, ενώ τα μεγαλύτερα ζητούν βαθμό 7.

Στο Global παρέχουμε στους μαθητές μας μία πολύ στοχευμένη προετοιμασία με βάση διεθνή πρότυπα προετοιμασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια speaking και writing (στα οποία υστερούμε περισσότερο οι Έλληνες φοιτητές), με στόχο να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να μεγιστοποιήσει το score του (πχ από 6.5 να πάει στο 8) και να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα προετοιμασίας IELTS στο Global Prep, καθώς και να δείτε τα αποτελέσματα των παλαιότερων μαθητών μας, στο http://www.globalprep.gr/ielts/.

Η εξέταση GMAT

Το GMAT θα το χρειαστείτε μόνο αν κάνετε αιτήσεις σε οικονομικά αντικείμενα (Finance, MBA, Management, κλπ). Το GMAT είναι μια εξέταση αξιολόγησης την οποία χρησιμοποιούν πάνω από 1.500 Business Schools σε όλο τον κόσμο προκειμένου να επιλέξουν φοιτητές για Business, Management και Finance Programs. Τα Business Schools δέχονται αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίπεδα εργασιακής εμπειρίας. Το GMAT Test προσφέρει στους υπεύθυνους των επιτροπών αξιολόγησης μία συνεπή και αντικειμενική μέτρηση ικανοτήτων πάνω από όλες τις παραπάνω μεταβλητές των αιτήσεων.

Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ώστε να εξασφαλίζει ότι τα scores είναι πλήρως συγκρίσιμα για όλους τους υποψηφίους.

Με τη σωστή καθοδήγηση και την εξειδικευμένη μεθοδολογία , οι μαθητές του Global πετυχαίνουν συνεχώς top score 700+ στην εξέταση του GMAT:

Oι instructors που προετοιμάζουν τους μαθητές του Global είναι εξειδικευμένοι στο GMAT στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και prep centers του εξωτερικού, με μακρόχρονη εμπειρία, και τις πιο υψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα. Με την εμπειρία τους – ο καθένας στην ειδικότητά του – θα σας καθοδηγήσουν να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς, θα σας επιστήσουν την προσοχή στις ιδιαιτερότητες των τεστ και θα σας διδάξουν τεχνικές αντιμετώπισής τους, ώστε να γράψετε το μέγιστο δυνατό score, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Πότε να ξεκινήσετε

Οι αιτήσεις για την Ιταλία ξεκινούν τον Νοέμβριο και ολοκληρώνονται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ανάλογα το πανεπιστήμιο. Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική βαθμολογία σας από το πανεπιστήμιο (επίσημα μεταφρασμένη)
 • Βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας ανάλογα με την γλώσσα του μεταπτυχιακού προγράμματος (τα scores του IELTS για τα αγγλόφωνα προγράμματα)
 • Τα scores απ τα test GMAT (για το Bocconi University)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • Ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο

Η προετοιμασία για το GMAT είναι 2 μήνες, ενώ για το IELTS 1 μήνα.

Δείτε το πρόγραμμα για τα επόμενα τμήματα στο site μας: http://www.globalprep.gr/gmat/

Ξεκινήστε την προετοιμασία σας έγκαιρα, μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή, γιατί είναι σημαντικό να σκοράρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ίσως δυσκολευτείτε να το καταφέρετε αυτό αν κάνετε δέκα άλλα πράγματα παράλληλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για μεταπτυχιακά. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106910882 είτε με email στο info@globalprep.gr .

Όταν κάναμε εμείς αιτήσεις για μεταπτυχιακά, τρέξαμε τα πάντα μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να επωφεληθείτε από την δική μας εμπειρία, να ακολουθήστε στα βήματα που έχουμε έτοιμα ήδη στρωμένα και να τα καταφέρετε καλύτερα.

Και του χρόνου να μιλάτε εσείς στους επόμενους υποψηφίους από την άλλη πλευρά της οθόνης!

~Η Ομάδα του Global Prep