Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελβετία – Αναλυτικός Οδηγός Global Prep

Η Ελβετία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη και θεωρείται ένας από τους πιο ήσυχους και ασφαλείς προορισμούς στο κόσμο. Η πρωτεύουσά της είναι η Βέρνη με 128 χιλιάδες κατοίκους ενώ μεγαλύτερη πολή είναι η Ζυρίχη. Πρόκειται για χώρα μικρή που γνωρίζει, ωστόσο, ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική ανάπτυξη προσφέροντας το υψηλότερο επίπεδο ζωής στον κόσμο. Όσον αφορά στη γλώσσα, η Ελβετία είναι μια τρίγλωσση χώρα: Οι περισσότερες πόλεις στα βόρεια και ανατολικά της χώρας μιλούν γερμανικά, ενώ στα δυτικά μιλούν γαλλικά και στα νότια ιταλικά..

Η Ελβετία φημίζεται διεθνώς για τα δύο κορυφαία πολυτεχνεία της: το ETH Zurich (στη γερμανόφωνη Ζυρίχη) και το EPFL (στη γαλλόφωνη Λωζάνη). Κορυφαίοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως ο Albert Einstein, ο Richard R. Ernst και ο Santiago Calatrava αποφοίτησαν ή δίδαξαν στα πανεπιστήμια αυτά. Επιπροσθέτως το πανεπιστήμιο του St. Gallen, στα ανατολικά της χώρας, θεωρείται κατά κοινή ομολογία το καλύτερο business school της γερμανόφωνης Ευρώπης.

Σπουδές στην Ελβετία: Γιατί να επιλέξει κανείς την Ελβετία για μεταπτυχιακές σπουδές?

Η Ελβετία γνωρίζει μεγάλη οικονομικοπολιτισμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο, βασιζόμενο στο ανεπτυγμένο εμπόριο, την υψηλή βιομηχανία, τον τουρισμό και τις χρηματοικονομικές υπηρεσίες. Τεχνολογικά χαρακτηρίζεται ως η πιο καινοτόμος χώρα στην Ευρώπη. Αυτή η πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική κοινωνία δρα σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία και κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των κορυφαίων εθνικών οικονομιών παγκοσμίως. Η ευημερία αυτή έχει θετικό αντίκτυπο στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Τα ελβετικά πανεπιστήμια παρέχουν υψηλής ποιότητας σπουδές στους φοιτητές τους καθώς και πολύ καλές ευκαιρίες καριέρας. Παρέχουν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα κατά συντριπτική πλειοψηφία στα αγγλικά, ενώ το international εργασιακό περιβάλλον στα αστικά κέντρα που κυριαρχείται από διεθνείς οργανισμούς, φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες, και φυσικά μεγάλες τράπεζες, την καθιστά πολύ ελκυστικό προορισμό για εργασία.

Τα πανεπιστήμια της Ελβετίας είναι υπό την ευθύνη και την εποπτεία των εκάστοτε διοικητικών υποδιαιρέσεων της χώρας, των καντονιών, και κοινός στόχος τους είναι να διατηρούν ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, της κοινωνίας, της οικονομίας καθώς και να είναι συμβατά με τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα. Στην Ελβετία λειτουργούν 12 Πανεπιστήμια. Αυτά διακρίνονται στα 10 πανεπιστήμια των Καντονιών (Cantonal Universities) και τα 2 Ομοσπονδιακά Τεχνολογικά Ινστιτούτα (Federal Institutes of Technology), το ETH Zurich και το EPFL.

Διαβίωση και Κόστος Σπουδών στην Ελβετία

Το ύψος των διδάκτρων είναι πολύ χαμηλό. Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν ένα τυπικό fee περίπου 600 CHF ανά εξάμηνο που αξιοποιείται για τη χρήση των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου (βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, κλπ). Στα business προγράμματα όμως το κόστος ανεβαίνει αρκετά, όπως άλλωστε και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

H Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Ελβετίας χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα σε υπηκόους ξένων χωρών, ανάμεσα στους οποίους και σε Έλληνες. Οι υποτροφίες αυτές ανακοινώνονται από το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Αθήνα, καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας από όπου μπορείτε να ενημερωθείτε. 

Το κόστος διαβίωσης κυμαίνεται περίπου από 21.000 έως 31.000 ελβετικά φράγκα κατ’ έτος, αλλά το ακριβές ύψος ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο φοίτησης και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε φοιτητή με τη Ζυρίχη και τη Γενεύη να είναι οι πιο ακριβές πόλεις. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης υψηλού μορφωτικού επιπέδου στελεχών για εργασία στους διεθνείς οργανισμούς και τις μεγάλες εταιρείες και της περιορισμένης στέγασης οι τιμές στα ενοικια στις πόλεις αυτές είναι αρκετά ανεβασμένες.

Τέλος απαραίτητη για την διαμονή σας στην Ελβετία είναι η απόκτηση Permit, την οποία την βγάζετε στην Ελβετία προσκομίζοντας τα χαρτιά σας από την αποδοχή σας στο πανεπιστήμιο, καθώς και η απόκτηση ασφάλειας υγείας, αν δεν έχετε Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης, η οποία αναγνωρίζεται από το ελβετικό κράτος.

Αιτήσεις για τα πανεπιστήμια της Ελβετίας

Hint: Πέραν αυτού του οδηγού μπορείτε πάντα να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού με τους συμβούλους στο Global Prep και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με την προετοιμασία για τις αιτήσεις στην Ελβετία.

Βασική προϋπόθεση για να φοιτήσει κανείς σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελβετία είναι να έχει ολοκληρώσει ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα Bachelor. Κάθε πανεπιστήμιο κρίνει εάν ένα πτυχίο Bachelor’s που αποκτάται εκτός Ελβετίας δίνει ή όχι στον κάτοχό του πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα, ενώ ενδέχεται να ορίσει εισαγωγικές εξετάσεις υπό ορισμένες συνθήκες. Τα ελληνικά πτυχία αναγνωρίζονται κανονικά από τα ελβετικά πανεπιστήμια, για τις περισσότερες σχολές όμως απαιτείται να προέρχεστε από αντικείμενο σπουδών σχετικό με το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό και να έχετε αποκτήσει έναν ελάχιστο αριθμό διδακτικών μονάδων (ECTS) σε συγκεκριμένους κλάδους.

Στην Eλβετία οι αιτήσεις γίνονται απευθείας στο πανεπιστήμιο.  Η προθεσμία αιτήσεων για μεταπτυχιακά είναι κατά κύριο λόγο Μάρτιο και Απρίλιο με εξαίρεση κάποια πανεπιστήμια τα οποία έχουν 2 γύρους αιτήσεων. Για αυτό το λόγο, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται ο ιδανικός χρονικός ορίζοντας  προετοιμασίας των αιτήσεων είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου.

 

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική σας βαθμολογία (μεταφρασμένη)
 • Τα scores για το IELTS
 • Τα scores απ τα test GMAT ή GRE (εφόσον απαιτείται)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
Ποιο test χρειάζεται να δώσω;

Για τις αιτήσεις για μεταπτυχιακά στην Ελβετία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει.
Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Μanagement και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT ενώ για τομείς όπως Engineering και Economics μπορείτε να ενισχύσετε την αίτησή σας – προαιρετικά –  με το GRE.

Στο τελευταίο section αυτού του οδηγού μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για καθεμία από τις εξετάσεις GMAT και IELTS.

Βιντεοσκοπημένες ομιλίες για τα Ελβετικά πανεπιστήμια

Στα παρακάτω σύντομα βίντεο από την ημερίδα μας στο Θέατρο Badminton, δύο απόφοιτοι του Global Prep δίνουν συνοπτικά πληροφορίες για τις σπουδές και τις ευκαιρίες σε δύο κορυφαία πανεπιστήμια της Ελβετίας, το ETH Zurich, και το St. Gallen.

Info Sessions για τα Ελβετικά πανεπιστήμια

Τα Free Info Sessions είναι μία δωρεάν υπηρεσία του Global Prep που φέρνει σε επαφή τους τελειόφοιτους/απόφοιτους στην Ελλάδα με τους Έλληνες συναδέλφους τους που σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό για να ζητήσουν πληροφορίες και συμβουλές για τις επιλογές και βοήθεια με τις αιτήσεις τους. Ένα τυπικό Info Session διαρκεί 60 λεπτά, στα οποία οι mentees μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από τον εκάστοτε mentor για τις επιλογές τους στο εκάστοτε πανεπιστήμιο, τις ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης που προσφέρει το career office, το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων εκεί, ή και να ζητήσουν πολύτιμες συμβουλές και feedback για την προετοιμασία της αίτησής τους.

Στα παρακάτω βιντεοσκοπημένα Info Sessions οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο St Gallen, το κορυφαίο Business School της Ελβετίας και στο ETH Zurich, το κορυφαίο πολυτεχενείο της Ευρώπης, μοιράζονται με τους υποψηφίους την εμπειρία τους από το πρόγραμμα και τη ζωή στην Ελβετία.

Αναλυτική λίστα: Τα δημοφιλέστερα πανεπιστήμια στην Ελβετία

Παρακάτω θα βρείτε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελβετίας:

ΕΤΗ Zurich

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GRE or GMAT score: not mandatory, but strongly recommended
 • IELTS score: 7
 • CV and Personal Statement

Το ETH βρίσκεται στην Ζυρίχη της Ελβετίας και ιδρύθηκε το 1855. Αποτελεί ένα απο τα καλύτερα πολυτεχνεία της Ευρώπης αλλα και παγκοσμίως καθώς κατέχει την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη πολυτεχνείων αλλα και την 3η θέση ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Απασχολεί περισσότερους απο 20.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σε όλους τους τομείς του engineering αλλα και στα μαθηματικά, την φυσική, το management και την τεχνολογία. Χαρακτηρίζεται απο την πολυπολιτισμικότητά του καθώς το 37% είναι ξένοι φοιτητές και τα δίδακτρα ανέρχονται σε 644 ελβετικά φράγκα ανα εξάμηνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του ETH θα βρείτε εδώ.


University of Zurich

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 6.5
 • IELTS score: 6.5
 • GMAT score: 600 (recommended για τα financial αντικείμενα)
 • CV and Personal Statement

Το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ιδρύθηκε το 1833 και απασχολέι σήμερα περισσότερους απο 25.000 φοιτητές σε τομείς όπως τα οικονομίκα, η φιλοσοφία, η ιατρική, η νομική, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες. Βρίσκεται στην 61η θέση στην διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων αλλα και στη 14η θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα με 18% των φοιτητών να προέρχονται απο το εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου της Ζυρίχης θα βρείτε εδώ.


University of St. Gallen

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GMAT Score: 700 (average score)
 • IELTS score: 7
 • CV and Personal Statement

Βρίσκεται στο St. Gallen της Ελβετίας και ιδρύθηκε το 1898. Πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα business schools παγκοσμίως και προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στο management, στα οικονομικά, την νομική και τις διεθνείς σχέσεις. Τα προγράμματα του είναι στα αγγλικα με ποσοστό ξένων φοιτητών 34%. Στις παγκόσμιες κατατάξεις κατέχει την 60η θέση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην 6η θέση. Τα δίδακτρα απο 1000 μέχρι 3000 ελβετικά φράγκα το εξάμηνο ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει κάποιος.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου του St. Gallen θα βρείτε εδώ.


École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GRE or GMAT score: not mandatory, but recommended
 • IELTS score: 7
 • CV and Personal Statement

Είναι το δεύτερο πολυτεχνείο της Ελβετίας και βρίσκεται στη Λωζάνη. Ιδρύθηκε το 1853 και απασχολεί σήμερα περσσότερους απο 10.000 φοιτητές σε engineering και φυσικές επιστήμες. Πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα πολυτεχνεία παγκοσμίως καθώς κατέχει την 12η θέση αλλα και την 11η σε engineering and technology. Προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικα με ποσοστό ξένων φοιτητών 38%. Τα κόστος διδάκτρων του είναι 633 ελβετικά φράγκα ανα εξάμηνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του EPFL θα βρείτε εδώ.


HEC Lausanne

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GMAT score: 600
 • IELTS score: 7
 • CV and Personal Statement

Το HEC βρίσκεται και αυτό στην Λωζάνη της Ελβετίας και αποτελεί το τμήνα οικονομικών και διοικητικών επιστημών του πανεπιστημίου της Λωζάνης. Ιδρύθηκε το 1911 και απασχολεί σήμερα περισσότερους απο 3000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό επίπεδο αλλα και σε MBA. Είναι το 8ο καλύτερο business school της Ευρώπης αλλα και το 102ο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ποσοστό ξένων φοιτητών είναι 23% και το κόστος διδάκτρων εφόσον κάποιος έχει bachelor απο πανεπιστήμιο εκτός Ελβετίας είναι 200 ελβετικά φράγκα ανα εξάμηνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του HEC Lausanne θα βρείτε εδώ.


University of Basel

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS score: 6.5
 • CV and Personal Statement

Το πανεπιστήμιο της Βασιλείας βρίσκεται στην Βασιλεία η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας μετά την Ζυρίχη και την Γενεύη και βρίσκεται στο γερμανόφωνο κομμάτι της Ελβετίας. Ιδρύθηκε το 1460 και αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ελβετίας αλλα και ένα απο τα παλαιότερα παγκοσμίως. Διακρίνεται στους τομείς της νομικής, της ιατρικής, των οικονομικών, της ψυχολογίας και των κοινωνικών επιστημών και απασχολεί περισσότερους απο 12.000 φοιτητές με 19% να προέρχονται εκτός Ελβετίας. Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται στα 500 ελβετικά φράγκα ανα εξάμηνο και προσφέρει 66 μεταπτυχιακά προγράμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατέχοντας την 96η θέση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Basel θα βρείτε εδώ.


University of Bern

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS score: 6.5
 • CV and Personal Statement

Βρίσκεται στην Βέρνη, την πρωτεύσουσα της Ελβετίας, και ιδρύθηκε το 1834. Με περισσότερους απο 17.000 φοιτητές το πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ελβετίας και προσφέρει προγράμματα στους τομείς των οικονομικών και διοικητικών επιστημών, της νομικής, της ιατρικής, των κοινωνικών καθώς και των θετικών επιστημών και της πληροφορικής. Βρίσκεται ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και το ποσοστό των ξένων φοιτητών ανέρχεται στο 13%. Το κόστος των διδάκτρων του είναι 805 ελβετικά φράγκα ανα εξάμηνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου της Βέρνης θα βρείτε εδώ.


University of Lucerne

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS score: 6.5
 • CV and Personal Statement

Το University of Lucerne βρίσκεται στην Λουκέρνη και είναι το μικρότερο πανεπιστήμιο της Ελβετίας με 1460 προπτυχιακόυς και 1258 μεταπτυχιακούς φοιτητές στους τομείς των οικονομικών, της νομικής και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι απο τα νεότερα πανεπιστήμια της Ελβετίας καθώς καθιερώθηκε σαν πανεπιστήμιο μόλις το 2000 αλλα αποτελεί το καλύτερο πανεπιστήμιο στη νομική στην Ελβετία. Το ποσοστό των ξένων φοιτητών είναι 12% και το κόστος των διδάκτρων ανα εξάμηνο είναι 2220 ελβετικά φράγκα για μη ελβετούς πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου της Λουκέρνης θα βρείτε εδώ.


University of Geneva

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS score: 6.5
 • CV and Personal Statement

Βρίσκεται στην Γενεύη, την δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία μετά την Ζυρίχη. Ιδρύθηκε το 1559 και προσφέρει προγράμματα σε οικονομικά, νομική, ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες, ιατρική καθώς και θετικές επιστήμες. Απασχολέι περισσότερους απο 16.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και το ποσοστό των ξένων φοιτητών ανέρχεται στο 38%. Βρίσκεται αναάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατέχοντας τα τελευταία χρόνια την 89η θέση και το κόστος σπουδών του ανέρχεται στα 500 ελβετικά φράγκα ανα εξάμηνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστήμίου της Γενεύης θα βρείτε εδώ.

Τα tests που θα χρειαστείτε για τις Αιτήσεις

Όπως προαναφέραμε, για τις αιτήσεις για Master στην Ελβετία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Μanagement και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT ενώ για τομείς όπως το engineering και computer science ζητείται το GRE. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την κάθε εξέταση:

Η εξέταση IELTS

ielts

Για τις αιτήσεις για Master στην Ελβετία θα χρειαστεί να δώσετε το IELTS, ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Η εξέταση του IELTS διοργανώνεται από το Cambridge (απ το οποίο πήραμε τα Lower και Proficiency όταν ήμασταν στο σχολείο). Ο βαθμός του IELTS κυμαίνεται από 0 έως 9, με το 6 να πιστοποιεί επίπεδο Lower, το 7 επίπεδο Advanced και το 8+ επίπεδο Proficiency. Τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν βαθμό 6.5, ενώ τα μεγαλύτερα ζητούν βαθμό 7.

Στο Global παρέχουμε στους μαθητές μας μία πολύ στοχευμένη προετοιμασία με βάση διεθνή πρότυπα προετοιμασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια speaking και writing (στα οποία υστερούμε περισσότερο οι Έλληνες φοιτητές), με στόχο να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να μεγιστοποιήσει το score του (πχ από 6.5 να πάει στο 8) και να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα προετοιμασίας IELTS στο Global Prep, καθώς και να δείτε τα αποτελέσματα των παλαιότερων μαθητών μας, στο http://www.globalprep.gr/ielts/.

Η εξέταση GMAT

Το GMAT θα το χρειαστείτε μόνο αν κάνετε αιτήσεις σε οικονομικά αντικείμενα (Finance, MBA, Management, κλπ). Το GMAT είναι μια εξέταση αξιολόγησης την οποία χρησιμοποιούν πάνω από 1.500 Business Schools σε όλο τον κόσμο προκειμένου να επιλέξουν φοιτητές για Business, Management και Finance Programs. Τα Business Schools δέχονται αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίπεδα εργασιακής εμπειρίας. Το GMAT Test προσφέρει στους υπεύθυνους των επιτροπών αξιολόγησης μία συνεπή και αντικειμενική μέτρηση ικανοτήτων πάνω από όλες τις παραπάνω μεταβλητές των αιτήσεων.

Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ώστε να εξασφαλίζει ότι τα scores είναι πλήρως συγκρίσιμα για όλους τους υποψηφίους.

Με τη σωστή καθοδήγηση και την εξειδικευμένη μεθοδολογία , οι μαθητές του Global πετυχαίνουν συνεχώς top score 700+ στην εξέταση του GMAT:

Oι instructors που προετοιμάζουν τους μαθητές του Global είναι εξειδικευμένοι στο GMAT στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και prep centers του εξωτερικού, με μακρόχρονη εμπειρία, και τις πιο υψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα. Με την εμπειρία τους – ο καθένας στην ειδικότητά του – θα σας καθοδηγήσουν να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς, θα σας επιστήσουν την προσοχή στις ιδιαιτερότητες των τεστ και θα σας διδάξουν τεχνικές αντιμετώπισής τους, ώστε να γράψετε το μέγιστο δυνατό score, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Πότε να ξεκινήσετε

Η προθεσμία αιτήσεων για μεταπτυχιακά είναι κατά κύριο λόγο 30 Απριλίου με εξαίρεση κάποια πανεπιστήμια τα οποία έχουν 2 γύρους αιτήσεων. Για αυτό το λόγο, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται ο ιδανικός χρονικός ορίζοντας  προετοιμασίας των αιτήσεων είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου.

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Τα scores των IELTS και GMAT ή GRE (εφόσον απαιτείται)
 • Ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
 • Τις Συστατικές Επιστολές των καθηγητών
 • Το βιογραφικό σας
 • Την αναλυτική βαθμολογία σας από το πανεπιστήμιο, σφραγισμένη από την Περιφέρεια και τις επίσημες μεταφράσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών

Πέραν αυτών κάποια πανεπιστήμια μπορεί να ζητήσουν και extra πράγματα, πχ να τους γράψετε μία έκθεση για εθελοντισμό που έχετε κάνει ή να τους πάτε και μεταφρασμένο απολυτήριο Λυκείου.

Η προετοιμασία για το GMAT και το GRE είναι 2 μήνες, ενώ για το IELTS 1 μήνα.

Δείτε το πρόγραμμα για τα επόμενα τμήματα στο site μας: http://www.globalprep.gr/gmat/

Ξεκινήστε την προετοιμασία σας έγκαιρα, μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή, γιατί είναι σημαντικό να σκοράρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ίσως δυσκολευτείτε να το καταφέρετε αυτό αν κάνετε δέκα άλλα πράγματα παράλληλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για την Ελβετία. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106910882 είτε με email στο info@globalprep.gr .

Όταν κάναμε εμείς αιτήσεις για την Ελβετία, τρέξαμε τα πάντα μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να επωφεληθείτε από την δική μας εμπειρία, να ακολουθήστε στα βήματα που έχουμε έτοιμα ήδη στρωμένα και να τα καταφέρετε καλύτερα.

Και του χρόνου να μιλάτε εσείς στους επόμενους υποψηφίους από την άλλη πλευρά της οθόνης!

~Η Ομάδα του Global Prep