fbpx

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελβετία – Αναλυτικός Οδηγός Global Prep

Η Ελβετία είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά, διπλωματικά και τεχνολογικά κέντρα της Ευρώπης. Πρόκειται για μια χώρα με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική ανάπτυξη προσφέροντας το υψηλότερο επίπεδο ζωής στον κόσμο.

Η Ελβετία είναι μια τρίγλωσση χώρα: Οι κάτοικοι στα βόρεια και ανατολικά καντόνια μιλούν γερμανικά, ενώ στα δυτικά μιλούν γαλλικά και στα νότια ιταλικά. Σε επαγγελματικό επίπεδο όμως η επικοινωνία γίνεται κυρίως στα αγγλικά.

Γιατί να επιλέξει κανείς την Ελβετία για μεταπτυχιακές σπουδές

Στην Ελβετία τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίζονται στα 10 Πανεπιστήμια (Cantonal Universities) και τα 2 Ομοσπονδιακά Πολυτεχνεία (Federal Institutes of Technology), που είναι το ETH Zurich και το EPFL. Κορυφαίοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως ο Albert Einstein, ο Richard R. Ernst και ο Santiago Calatrava αποφοίτησαν ή δίδαξαν στα δύο αυτά πολυτεχνεία. Επιπροσθέτως το πανεπιστήμιο του St. Gallen, στα ανατολικά της χώρας, θεωρείται κατά κοινή ομολογία το καλύτερο business school της γερμανόφωνης Ευρώπης.

Τα ελβετικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία στις διεθνείς κατατάξεις και προσφέρουν απίστευτες επαγγελματικές ευκαιρίες στους αποφοίτους τους. Το international εργασιακό περιβάλλον στις πόλεις, το οποίο αποτελείται από διεθνείς οργανισμούς, φαρμακευτικές και high-tech εταιρείες, και φυσικά μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, καθιστά την Ελβετία πολύ ελκυστικό προορισμό για επαγγελματική εξέλιξη.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελβετία προσφέρονται κατά βάση στα αγγλικά.  Επειδή όλα τα πανεπιστήμια είναι δημόσια, τα δίδακτρά τους είναι εξαιρετικά χαμηλά και κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά εξάμηνο.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις στα πανεπιστήμια της Ελβετίας

Hint: Πέραν αυτού του οδηγού μπορείτε πάντα να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού με τους συμβούλους στο Global Prep και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με την προετοιμασία για τις αιτήσεις στην Ελβετία.

Βασική προϋπόθεση για να φοιτήσει κανείς σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελβετία είναι αρχικά να έχει ολοκληρώσει ένα αναγνωρισμένο προπτυχιακό πρόγραμμα. Τα ελληνικά πτυχία αναγνωρίζονται κανονικά από τα ελβετικά πανεπιστήμια, για τις περισσότερες σχολές όμως απαιτείται να προέρχεστε από αντικείμενο σπουδών σχετικό με το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό και να έχετε αποκτήσει έναν ελάχιστο αριθμό διδακτικών μονάδων (ECTS) σε συγκεκριμένους κλάδους.

Στην Eλβετία οι αιτήσεις γίνονται απευθείας στο πανεπιστήμιο.  Η προθεσμία αιτήσεων για μεταπτυχιακά είναι κατά κύριο λόγο Μάρτιο και Απρίλιο με εξαίρεση κάποια πανεπιστήμια τα οποία έχουν 2 γύρους αιτήσεων. Για αυτό το λόγο, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται ο ιδανικός χρονικός ορίζοντας  προετοιμασίας των αιτήσεων είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική σας βαθμολογία (μεταφρασμένη)
 • Τα scores για το IELTS
 • Τα scores στο test GMAT (για προγράμματα finance ή management)
 • Τα scores στο test GRE (για ορισμένα προγράμματα engineering)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
Ποιο test χρειάζεται να δώσω;

Για τις αιτήσεις για μεταπτυχιακά στην Ελβετία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει.
Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Μanagement και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT ενώ για τομείς όπως Engineering και Economics μπορείτε να ενισχύσετε την αίτησή σας  με το GRE.

Στο τελευταίο section αυτού του οδηγού μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για καθεμία από τις εξετάσεις GMAT και IELTS.

Σπουδές στην Ελβετία – Ομιλίες από την ημερίδα του Global Prep στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στα παρακάτω σύντομα βίντεο από την ημερίδα “Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Εξωτερικό” που διοργάνωσε το Global Prep στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τρεις Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού μας δίνουν την δική τους σκοπιά για τις σπουδές και τις ευκαιρίες στα δύο κορυφαία πανεπιστήμια της Ελβετίας, το ETH Zurich, και το St. Gallen.

Σπουδές στην Ελβετία – Ομιλίες από την ημερίδα του Global Prep στο Θέατρο Badminton

Στα παρακάτω σύντομα βίντεο από την ημερίδα μας στο Θέατρο Badminton, δύο απόφοιτοι του Global Prep δίνουν συνοπτικά πληροφορίες για τις σπουδές και τις ευκαιρίες σε δύο κορυφαία πανεπιστήμια της Ελβετίας, το ETH Zurich, και το St. Gallen.

Info Sessions για τα Ελβετικά πανεπιστήμια

Τα Info Sessions είναι μία δωρεάν υπηρεσία του Global Prep που φέρνει σε επαφή τους τελειόφοιτους/απόφοιτους στην Ελλάδα με τους Έλληνες συναδέλφους τους που σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό για να ζητήσουν πληροφορίες και συμβουλές για το πανεπιστήμιο, τις ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης που προσφέρει, το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων εκεί, και να ζητήσουν πολύτιμες συμβουλές και feedback για την προετοιμασία της αίτησής τους.

Στα παρακάτω βιντεοσκοπημένα Info Sessions οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο St Gallen, το κορυφαίο Business School της Ελβετίας και στο ETH Zurich, το κορυφαίο πολυτεχνείο της Ευρώπης, μοιράζονται με τους υποψηφίους την εμπειρία τους από το πρόγραμμα και τη ζωή στην Ελβετία.

Διαβίωση και Κόστος Σπουδών στην Ελβετία

Στην Ελβετία τα περισσότερα μεταπτυχιακά είναι πρακτικά δωρεάν, έχοντας μόνο ένα υποτυπώδες κόστος περίπου 700 CHF/εξάμηνο για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις πανεπιστημιακές υποδομές (βιβλιοθήκες, γυμναστήρια κτλ). Στα business schools όμως, όπως πχ στο MBA του St. Gallen, το κόστος ανεβαίνει όπως άλλωστε συμβαίνει και στα business schools σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Το κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή κυμαίνεται περίπου στα 15-18.000 ελβετικά φράγκα ετησίως, αλλά το ακριβές ύψος ποικίλλει ανάλογα με την πόλη φοίτησης, με τη Ζυρίχη και τη Γενεύη να είναι οι πιο ακριβές πόλεις. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης υψηλού μορφωτικού επιπέδου στελεχών για εργασία στους διεθνείς οργανισμούς και τις μεγάλες εταιρείες και της περιορισμένης στέγασης οι τιμές των ενοικίων στις πόλεις αυτές είναι αρκετά ανεβασμένες.

Τέλος απαραίτητη για την διαμονή σας στην Ελβετία είναι η απόκτηση Permit, την οποία την βγάζετε στην Ελβετία προσκομίζοντας τα χαρτιά σας από την αποδοχή σας στο πανεπιστήμιο, καθώς και η απόκτηση ασφάλειας υγείας. Αν όμως έχετε Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης από την ασφάλισή σας στην Ελλάδα, τότε να ξέρετε ότι αυτή αναγνωρίζεται από το ελβετικό κράτος.

Χρηματοδότηση σπουδών στην Ελβετία

Παρότι τα δίδακτρα στην Ελβετία είναι πολύ χαμηλά, οι φοιτητές που θέλουν να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση για να υποστηρίξουν το κόστος διαβίωσής τους μπορούν να επωφεληθούν από τους ακόλουθους φορείς που προσφέρουν υποτροφίες, καθώς και κρατικά επιδόματα φοίτησης και στέγασης:

H Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Ελβετίας χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα σε υπηκόους ξένων χωρών, ανάμεσα στους οποίους και σε Έλληνες. Οι υποτροφίες αυτές ανακοινώνονται από το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Αθήνα, καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας από όπου μπορείτε να ενημερωθείτε.

Το State Secretariat for Education, Research and Innovation SERI στο Federal Department of Economic Affairs, Education and Research EAER είναι η εξειδικευμένη υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εθνικά και διεθνή θέματα που αφορούν την πολιτική εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Κάθε χρόνο ανακοινώνουν υποτροφίες για PhD σε ελβετικά πανεπιστήμια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Swiss Study Foundation είναι ένα ίδρυμα που προωθεί εξαιρετικούς φοιτητές κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών τους. Κάθε χρόνο ανακοινώνει υποτροφίες για master σε ελβετικά πανεπιστήμια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Swiss National Science Foundation είναι ένας οργανισμός υποστήριξης επιστημονικής έρευνας με εντολή της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Κάθε χρόνο ανακοινώνουν υποτροφίες για PhD σε ελβετικά πανεπιστήμια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Graduate Institute, Geneva (IHEID) προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές είτε πλήρους είτε μερικής κάλυψης διδάκτρων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Excellence Scholarship & Opportunity Programme (ESOP) του ΕΤΗ, προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές με άριστες ακαδημαϊκές επιδόσεις που καλύπτουν πλήρως τα έξοδα διαβίωσης και φοίτησης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το EPFL προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές με άριστες ακαδημαϊκές επιδόσεις που καλύπτουν πλήρως τα έξοδα στέγασης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το University of Geneva προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές με άριστες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Αναλυτική λίστα: Τα δημοφιλέστερα πανεπιστήμια στην Ελβετία

Παρακάτω θα βρείτε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελβετίας:

ΕΤΗ Zurich

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GRE score: strongly recommended
 • IELTS score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 730 CHF / εξάμηνο

Το ETH βρίσκεται στην Ζυρίχη της Ελβετίας και ιδρύθηκε το 1855. Είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου,  μετρώντας στους αποφοίτους του 22 νομπελίστες, ο πιο γνωστός εκ των οποίων ο Albert Einstein. Απασχολεί περισσότερους απο 20.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σε όλους τους τομείς του engineering, αλλα και στα μαθηματικά, την φυσική, το management και την τεχνολογία. Χαρακτηρίζεται απο την πολυπολιτισμικότητά του καθώς το 37% είναι ξένοι φοιτητές.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του ETH θα βρείτε εδώ.


University of St. Gallen

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7.5
 • GMAT Score: 700 (minimum score)
 • IELTS score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 3.329 CHF / εξάμηνο (για τα master)

Βρίσκεται στο St. Gallen της Ελβετίας και ιδρύθηκε το 1898. Πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα business schools παγκοσμίως και προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στο management, στα οικονομικά, την νομική και τις διεθνείς σχέσεις. Τα προγράμματα του είναι στα αγγλικα με ποσοστό ξένων φοιτητών 34%. Στις παγκόσμιες κατατάξεις κατέχει την 60η θέση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην 6η θέση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου του St. Gallen θα βρείτε εδώ.


École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GRE score: not mandatory, but recommended
 • IELTS score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 780 CHF / εξάμηνο

Το EPFL είναι το δίδυμο πανεπιστήμιο του ETH και βρίσκεται στη γαλλόφωνη Λωζάνη. Ιδρύθηκε το 1853 και απασχολεί σήμερα περισσότερους απο 10.000 φοιτητές σε engineering και φυσικές επιστήμες. Το EPFL ψηφίζεται κάθε χρόνο ως ένα απο τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικα με ποσοστό ξένων φοιτητών 38%.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του EPFL θα βρείτε εδώ.


University of Zurich

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 6.5
 • GMAT score ή GRE score
 • IELTS score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 780 CHF / εξάμηνο

Το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ιδρύθηκε το 1833 και απασχολεί σήμερα περισσότερους απο 25.000 φοιτητές σε τομείς όπως τα οικονομικά, η φιλοσοφία, η ιατρική, η νομική, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται οι περισσότεροι πρόεδροι της Ελβετίας. Προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα με 18% των φοιτητών να προέρχονται απο το εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου της Ζυρίχης θα βρείτε εδώ.


HEC Lausanne

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • GMAT score: 650 (minimum score)
 • IELTS score: 7
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 580 CHF / εξάμηνο

Το HEC βρίσκεται και αυτό στην Λωζάνη της Ελβετίας και αποτελεί το τμήνα οικονομικών και διοικητικών επιστημών του πανεπιστημίου της Λωζάνης. Ιδρύθηκε το 1911 και απασχολεί σήμερα περισσότερους απο 3000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό επίπεδο αλλα και σε MBA. Είναι το 8ο καλύτερο business school της Ευρώπης. Το ποσοστό ξένων φοιτητών είναι 23%.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του HEC Lausanne θα βρείτε εδώ.


University of Basel

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 850 CHF / εξάμηνο

Το πανεπιστήμιο της Βασιλείας βρίσκεται στην Βασιλεία η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας μετά την Ζυρίχη και την Γενεύη και βρίσκεται στο γερμανόφωνο κομμάτι της Ελβετίας. Ιδρύθηκε το 1460 και αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ελβετίας αλλα και ένα απο τα παλαιότερα παγκοσμίως. Διακρίνεται στους τομείς της νομικής, της ιατρικής, των οικονομικών, της ψυχολογίας και των κοινωνικών επιστημών και απασχολεί περισσότερους απο 12.000 φοιτητές με 19% να προέρχονται εκτός Ελβετίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Basel θα βρείτε εδώ.


University of Bern

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 950 CHF / εξάμηνο

Βρίσκεται στην Βέρνη, την πρωτεύσουσα της Ελβετίας, και ιδρύθηκε το 1834. Με περισσότερους απο 17.000 φοιτητές το πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ελβετίας και προσφέρει προγράμματα στους τομείς των οικονομικών και διοικητικών επιστημών, της νομικής, της ιατρικής, των κοινωνικών καθώς και των θετικών επιστημών και της πληροφορικής. Το ποσοστό των ξένων φοιτητών ανέρχεται στο 13%.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου της Βέρνης θα βρείτε εδώ.


University of Lucerne

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο (δεν απαιτεί συγκεκριμένο ελάχιστο βαθμό)
 • IELTS score: 6.5
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 910 CHF / εξάμηνο

Το University of Lucerne βρίσκεται στην Λουκέρνη και είναι το μικρότερο πανεπιστήμιο της Ελβετίας με 1460 προπτυχιακόυς και 1258 μεταπτυχιακούς φοιτητές στους τομείς των οικονομικών, της νομικής και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι απο τα νεότερα πανεπιστήμια της Ελβετίας ,καθώς καθιερώθηκε σαν πανεπιστήμιο μόλις το 2000, αλλα αποτελεί το καλύτερο πανεπιστήμιο στη νομική στην Ελβετία. Το ποσοστό των ξένων φοιτητών είναι 12% .

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστημίου της Λουκέρνης θα βρείτε εδώ.


University of Geneva

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό ανώτερο του 7
 • IELTS score: 6
 • Βιογραφικό
 • Personal Statement
 • Συστατικές Επιστολές
 • Δίδακτρα: 500 CHF / εξάμηνο

Βρίσκεται στην Γενεύη, την δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία μετά την Ζυρίχη. Ιδρύθηκε το 1559 και προσφέρει προγράμματα σε οικονομικά, νομική, ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες, ιατρική καθώς και θετικές επιστήμες. Απασχολέι περισσότερους απο 16.000 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και το ποσοστό των ξένων φοιτητών ανέρχεται στο 38%. Βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του πανεπιστήμίου της Γενεύης θα βρείτε εδώ.


University of Fribourg

Admission Requirements

 • Πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο
 • IELTS score: 6
 • CV and Personal Statement
 • Δίδακτρα: 985 CHF / εξάμηνο

Το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στα γαλλικά Université de Fribourg και στα γερμανικά Universität Freiburg είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Fribourg της Ελβετίας. Οι ρίζες του πανεπιστημίου μπορούν να εντοπιστούν στο 1580, όταν ο αξιόλογος Ιησουίτης Peter Canisius ίδρυσε το Collège Saint-Michel στην πόλη του Fribourg. Είναι το μοναδικό δίγλωσσο πανεπιστήμιο της Ελβετίας και προσφέρει πλήρη προγράμματα σπουδών και στα γαλλικά και στα γερμανικά, δύο από τις εθνικές γλώσσες της Ελβετίας. Οι μαθητές αριθμούν περίπου 10.000. Το Misericorde Campus, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1939 και 1942, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Honegger και Dumas, μαθητές του Ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier. Διαθέτει πέντε σχολές, Καθολική θεολογία, νομική, φυσικές επιστήμες, ανθρωπιστικές και οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα του University of Fribourg θα βρείτε εδώ.

Τα tests που θα χρειαστείτε για τις Αιτήσεις

Όπως προαναφέραμε, για τις αιτήσεις για Master στην Ελβετία θα χρειαστεί να δώσετε σίγουρα το IELTS ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά σε Μanagement και Finance θα πρέπει να δώσουν και την εξέταση του GMAT ενώ για τομείς όπως το engineering και computer science ζητείται το GRE. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την κάθε εξέταση:

Η εξέταση IELTS

Για τις αιτήσεις για Master στην Ελβετία θα χρειαστεί να δώσετε το IELTS, ανεξάρτητα από το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει. Η εξέταση του IELTS διοργανώνεται από το Cambridge (απ το οποίο πήραμε τα Lower και Proficiency όταν ήμασταν στο σχολείο). Ο βαθμός του IELTS κυμαίνεται από 0 έως 9, με το 6 να πιστοποιεί επίπεδο Lower, το 7 επίπεδο Advanced και το 8+ επίπεδο Proficiency. Τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν βαθμό 6.5, ενώ τα μεγαλύτερα ζητούν βαθμό 7.

Στο Global παρέχουμε στους μαθητές μας μία πολύ στοχευμένη προετοιμασία με βάση διεθνή πρότυπα προετοιμασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια speaking και writing (στα οποία υστερούμε περισσότερο οι Έλληνες φοιτητές), με στόχο να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να μεγιστοποιήσει το score του (πχ από 6.5 να πάει στο 8) και να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα προετοιμασίας IELTS στο Global Prep, καθώς και να δείτε τα αποτελέσματα των παλαιότερων μαθητών μας, στο http://globalprep.gr/ielts/.

Η εξέταση GMAT

Το GMAT θα το χρειαστείτε μόνο αν κάνετε αιτήσεις σε οικονομικά αντικείμενα (Finance, MBA, Management, κλπ). Το GMAT είναι μια εξέταση αξιολόγησης την οποία χρησιμοποιούν πάνω από 1.500 Business Schools σε όλο τον κόσμο προκειμένου να επιλέξουν φοιτητές για Business, Management και Finance Programs. Τα Business Schools δέχονται αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίπεδα εργασιακής εμπειρίας. Το GMAT Test προσφέρει στους υπεύθυνους των επιτροπών αξιολόγησης μία συνεπή και αντικειμενική μέτρηση ικανοτήτων πάνω από όλες τις παραπάνω μεταβλητές των αιτήσεων.

Η εξέταση γίνεται μέσω υπολογιστή σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ώστε να εξασφαλίζει ότι τα scores είναι πλήρως συγκρίσιμα για όλους τους υποψηφίους.

Με τη σωστή καθοδήγηση και την εξειδικευμένη μεθοδολογία , οι μαθητές του Global πετυχαίνουν συνεχώς top score 700+ στην εξέταση του GMAT:

Oι instructors που προετοιμάζουν τους μαθητές του Global είναι εξειδικευμένοι στο GMAT στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και prep centers του εξωτερικού, με μακρόχρονη εμπειρία, και τις πιο υψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα. Με την εμπειρία τους – ο καθένας στην ειδικότητά του – θα σας καθοδηγήσουν να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς, θα σας επιστήσουν την προσοχή στις ιδιαιτερότητες των τεστ και θα σας διδάξουν τεχνικές αντιμετώπισής τους, ώστε να γράψετε το μέγιστο δυνατό score, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Η εξέταση GRE

Για τις αιτήσεις σε ορισμένα Science ή Engineering αντικείμενα θα σας ζητηθεί να δώσετε το τεστ GRE.

Το GRE – Graduate Record Examination είναι μια τυποποιημένη εξέταση (Computer-Based Standardized Test) και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια για να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων φοιτητών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Η εξέταση του GRE σταθμίζει υποψηφίους από διάφορα πανεπιστήμια τον ένα ως προς τον άλλο. Έτσι παρέχει στα admission offices ένα μέτρο σύγκρισης των υποψηφίων που κάνουν αιτήσεις πολύ πιο αντιπροσωπευτικό από τον βαθμό πτυχίου, που για φοιτητές ίδιας επίδοσης μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από το ένα τμήμα στο άλλο. Το GRE score εκφράζει σε ποιο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεστε.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για την μορφή του GRE test στο αντίστοιχο section της ιστοσελίδας μας: https://globalprep.gr/gre/

Τo Global έχει την καλύτερη προετοιμασία για το GRE στην Ελλάδα. O ένας στους πέντε μαθητές μας γράφει 170 στο Quantitative (top 1% παγκοσμίως) και το 95% των μαθητών μας γράφουν πάνω από 165/170 (top 10% παγκοσμίως). Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα αυτά που θα σας πουν οι instructors θα πετύχετε σίγουρα μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που χρειάζεστε.

Στα παρακάτω βίντεο οι instructors του Global Prep αναλύουν το GRE test και τις ιδιαιτερότητές του:

Πότε να ξεκινήσετε

Η προθεσμία αιτήσεων για μεταπτυχιακά είναι κατά κύριο λόγο τέλη Μαρτίου / αρχές Απριλίου, ενώ τα δύο πολυτεχνεία (ETH & EPFL) δέχονται αιτήσεις και τον Δεκέμβριο. Επίσης το St Gallen σε κάποια προγράμματα έχει πολλούς γύρους αιτήσεων.

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση.  Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Τα scores των IELTS και GMAT ή GRE (εφόσον απαιτείται)
 • Ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
 • Τις Συστατικές Επιστολές των καθηγητών
 • Το βιογραφικό σας
 • Την αναλυτική βαθμολογία σας από το πανεπιστήμιο (επίσημα μεταφρασμένη)

Πέραν αυτών κάποια πανεπιστήμια μπορεί να ζητήσουν και extra πράγματα, πχ να τους γράψετε μία έκθεση για εθελοντισμό που έχετε κάνει ή να τους πάτε και μεταφρασμένο απολυτήριο Λυκείου.

Η προετοιμασία για το GMAT και το GRE είναι 2 μήνες, ενώ για το IELTS 1 μήνα.

Ξεκινήστε την προετοιμασία σας έγκαιρα, μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή, γιατί είναι σημαντικό να σκοράρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ίσως δυσκολευτείτε να το καταφέρετε αυτό αν κάνετε δέκα άλλα πράγματα παράλληλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για την Ελβετία. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106910882 είτε με email στο info@globalprep.gr .

Όταν κάναμε εμείς αιτήσεις για την Ελβετία, τρέξαμε τα πάντα μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να επωφεληθείτε από την δική μας εμπειρία, να ακολουθήστε στα βήματα που έχουμε έτοιμα ήδη στρωμένα και να τα καταφέρετε καλύτερα.

Και του χρόνου να μιλάτε εσείς στους επόμενους υποψηφίους από την άλλη πλευρά της οθόνης!

~Η Ομάδα του Global Prep