fbpx

Master & PhD στην Αμερική – Αναλυτικός Οδηγός Global Prep

Τα αμερικάνικα πανεπιστήμια κατέχουν με διαφορά τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και είναι παγκοσμίως γνωστά για την ποιότητα των προγραμμάτων τους, του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού τους, αλλά και των τεχνολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων.

Ως μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου και λόγω της πολυ-πολιτισμικότητας της, η Αμερική προσφέρει πολλές ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης σε ξένους αποφοίτους σε πολλούς τομείς αναμεσα τους και ο τομέας της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της έρευνας. Με τις μεγαλύτερες high-tech companies στη Silicon Valley και με τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, η Αμερική αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για σπουδές και καριέρα.

Στον παρακάτω οδηγό του Global Prep έχουμε καταγράψει τις πιο χρήσιμες πληροφορίες καθώς και βιντεοσκοπημένα Info Sessions σχετικά με τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές στην Αμερική. Καθώς οι περισσότερες πληροφορίες είναι σε μορφή video όπου μας μιλούν οι ίδιοι οι Έλληνες φοιτητές της Αμερικής, θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να καλύψετε πλήρως το περιεχόμενο αυτού του οδηγού.

Hint: Μην ξεχνάτε όμως ότι πέραν αυτού του οδηγού μπορείτε πάντα να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας στο Global Prep και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για την Αμερική!

Μέρος Α: Οι σπουδές και η ζωή στην Αμερική – Διαφορές Μaster και PhD

Στο πρώτο μέρος αυτού του οδηγού θα αναλύσουμε την καθημερινότητα ενός Έλληνα φοιτητή που κάνει το Μεταπτυχιακό ή το Διδακτορικό του σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Στα βίντεο που ακολουθούν, Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου μας μιλούν για την ζωή και την καθημερινότητά τους εκεί, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους χρηματοδοτούν τις σπουδές τους.

Οι Co-Founders του Global Prep αναλύουν την εμπειρία τους από την Αμερική

Δρόμος 1: PhD στην Αμερική – Δωρεάν δίδακτρα + μισθός

Το διδακτορικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να σπουδάσει κάποιος στην Αμερική χωρίς να πληρώσει δίδακτρα, και να παίρνει και μισθό παράλληλα. Θυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ τα πανεπιστήμια σε βάζουν υποχρεωτικά να κάνεις και το Master μαζί με το διδακτορικό, και σου καλύπτουν όλα τα έξοδα και τα δίδακτρα.

Στο παρακάτω βίντεο, ο co-founder του Global Prep, Σπυρος Μανιατόπουλος, εξηγεί τι σημαίνει ένα PhD στην Αμερική:

Στο παρακάτω βίντεο ο co-founder του Global Prep, Dr Γιώργος Κατσίκης (PhD Stanford & Post-doc MIT), μας μιλάει μέσα από την 10ετή πλέον εμπειρία του ως ερευνητής σε δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Stanford & MIT) για την καθημερινότητα και τη ζωή ενός graduate researcher στην Αμερική. Αναφέρεται στις αιτήσεις για PhD στην Αμερική, για τον τρόπο που λειτουργεί το ακαδημαϊκό σύστημα των ΗΠΑ και για την πορεία ενός διδακτορικού φοιτητή από την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο μέχρι την υπεράσπιση του thesis του.

Επίσης στην Αμερική σας δίνεται η δυνατότητα να πάτε από το πρώτο πτυχίο κατευθείαν για διδακτορικό, χωρίς δηλαδή να έχετε κάνει ένα master πρώτα, σε αντίθεση με την Ευρώπη που το master είναι προϋπόθεση για να κάνεις αιτήσεις για διδακτορικό.

Δείτε δύο διευθύντριες του Boston University να απαντούν στη συνηθισμένη αυτή ερώτηση:

Δρόμος 2: Master στην Αμερική & χρηματοδότηση

Ως γνωστόν τα δίδακτρα για τα πανεπιστήμια της Αμερικής είναι πολύ υψηλότερα από των πανεπιστημίων της Ευρώπης. Στο Global δίνουμε στους μαθητές μας αναλυτική λίστα με τις υποτροφίες που μπορούν να αιτηθούν.

Στο παρακάτω βίντεο ο μαθητής μας ο Αντώνης, μας μιλάει για την δική του εμπειρία από τις μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Texas at Austin για το οποίο πήρε full scholarship.

Δρόμος 3: Research & Teaching Assistanship

Υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι χρηματοδότησης εκτός από τις υποτροφίες.

Στο παρακάτω Info Session του Global Prep μπορείτε να δείτε πως ο Παύλος τελείωσε το master του στο Stanford University χρηματοδοτώντας το εξ ολοκλήρου μέσω της εργασίας του για το πανεπιστήμιο ως research / teaching assistant:

Βιντεοσκοπημένα Info Sessions για Αμερική

Στο Global έχουμε φτιάξει ένα μεγάλο διεθνές δίκτυο από Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε πάρα πολλά πανεπιστήμια του κόσμου. Διοργανώνουμε ημερίδες και δωρεάν Info Sessions για να φέρνουμε σε επαφή τους νεότερους υποψηφίους με τους φοιτητές που βρίσκονται ήδη εκεί για να περιγράψουν τις σπουδές και την καθημερινότητα για το κάθε πανεπιστήμιο, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ζωής τους εκεί.
Στο κανάλι του Global Prep στο Youtube (https://www.youtube.com/globalprepcenter) θα βρείτε πολλές ομιλίες Ελλήνων φοιτητών από πάρα πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής. Παρακολουθήστε τις και θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε.

1. Info Session: PhD στην Αμερική: MIT & Stanford
2. Info Session: PhD στην Αμερική, Cornell University
3. Info Session: University of Texas at Austin, Master & Υποτροφίες
4. Info Session: Harvard University, Computer Science
5. Info Session: UC Berkeley, Αρχιτεκτονική
6. Info Session: Σπουδές στην Καλιφόρνια, Stanford University
7. Info Session: Stanford University, Computer Science
8. Info Session: Από το Πάντειο στην Αμερική – UC Berkeley
9. Info Session: Rutgers University, Electrical Engineering
10. Info Session: Stanford, Princeton & Χρηματοδότηση
11. TEDxUniversityofPiraeus: Finance στην Αμερική με υποτροφία
12. Info Session: Carnegie Mellon, Software Engineering
13. Info Session: UC Berkeley, Electrical Engineering
14. Info Session: University of Texas at Austin – PhD Physics
15. Info Session: Ψυχολογία (PhD) στην Αμερική
16. Info Session: Νομική στην Αμερική, Georgetown LLM, Washington DC
17. Info Session: Boston University, Admissions’ Directors

Επιλέγοντας πανεπιστήμια στην Αμερική

Οι παλιοί μας μαθητές έγιναν δεκτοί στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. Στο παρακάτω βίντεο (αριστερά) η μαθήτριά μας Χαρά Ποδηματά μας μιλάει για την διαδικασία των αιτήσεων και τα κριτήριά της για την επιλογή πανεπιστημίου από αυτά που την δέχτηκαν (Ηarvard, Oxford και Stanford), ενω (δεξιά) ο μαθητής μας Βαγγέλης Χατζηαφράτης, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Φοιτητών στο Stanford, μιλάει για την διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου από αυτά που τον δέχτηκαν (μεταξύ άλλων τα Stanford, Princeton και Columbia).

Μέρος Β: Οι Αιτήσεις για την Αμερική

Στο δεύτερο μέρος αυτού του οδηγού αναλύουμε τα στοιχεία της Αίτησης για τα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Στην Αμερική οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση απευθείας στο πανεπιστήμιο. Η προθεσμία αιτήσεων είναι κατά κύριο λόγο αρχές Δεκεμβρίου, με κάποια λίγα πανεπιστήμια να δέχονται αιτήσεις ως τις αρχές Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την προετοιμασία του 3-4 μήνες πριν την αίτηση, δηλαδή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας ως την καταληκτική ημερομηνία όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, δηλαδή:

 • Την αναλυτική σας βαθμολογία (επίσημα μεταφρασμένη)
 • Τα scores για το TOEFL (ή IELTS εφόσον το πανεπιστήμιο το δέχεται)
 • Τα scores απ τα test GRE (για sciences & engineering) ή GMAT (για Business Schools)
 • Το Βιογραφικό σας
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες (2 με 3 – ανάλογα με το πρόγραμμα)
 • ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο

Οι Co-Founders του Global αναλύουν τις αιτήσεις για την Αμερική

Στο παρακάτω βίντεο οι co-founders του Global Prep αναλύουν τη διαδικασία των αιτήσεων για την Αμερική και τη σημασία των συνοδευτικών εγγράφων:

Έχει τόση σημασία ο βαθμός πτυχίου για την Αμερική;

Προτού αναλύσουμε κάθε ένα από τα στοιχεία της αίτησης, ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά έναν από τους μεγαλύτερους μύθους. Αυτόν για τον βαθμό πτυχίου:

Στο παρακάτω βίντεο δύο διευθύντριες του Boston University καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο και εξηγούν πως οι επιτροπές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια κοιτάζουν το συνολικό προφίλ του κάθε υποψηφίου (την ιστορία του, τους στόχους του, τις συστάσεις του) και όχι μόνο την ακαδημαϊκή του επίδοση στο προπτυχιακό.

Τα tests GRE & TOEFL

Για τις αιτήσεις για Master ή Διδακτορικό στην Αμερική πολλά πανεπιστήμια θα σας ζητήσουν να δώσετε το τεστ GRE και το TOEFL , καθώς το IELTS ακόμα και σήμερα δεν το δέχονται πολλά αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Το GRE – Graduate Record Examination είναι μια τυποποιημένη εξέταση (Computer-Based Standardized Test) και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια για να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων φοιτητών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Η εξέταση του GRE σταθμίζει υποψηφίους από διάφορα πανεπιστήμια τον ένα ως προς τον άλλο. Έτσι παρέχει στα admission offices ένα μέτρο σύγκρισης των υποψηφίων που κάνουν αιτήσεις πολύ πιο αντιπροσωπευτικό από τον βαθμό πτυχίου, που για φοιτητές ίδιας επίδοσης μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από το ένα τμήμα στο άλλο. Το GRE score εκφράζει σε ποιο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεστε.

Γιατί το GRE είναι σημαντικό για έναν international (Έλληνα) φοιτητή;

Τα πανεπιστήμια της Αμερικής είναι πολυζήτητα. Κάθε χρόνο κάνουν σε αυτά αιτήσεις χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό θέσεων. Οι φοιτητές αυτοί μπορεί να προέρχονται από γνωστά στους Αμερικανούς πανεπιστήμια (πχ Stanford, MIT, Princeton, αλλά και πιο μικρά όπως Ohio State, Arizona State κλπ) ή λιγότερο αναγνωρισμένα ή και άγνωστα πανεπιστήμια από κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη (πχ από κάποια επαρχιακή πόλη της Κίνας ή από την Ξάνθη, την Πάτρα, κτλ).

Το GRE είναι ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης που βάζει τους Έλληνες φοιτητές στον χάρτη. Λέει στο πανεπιστήμιο “Κοίτα δεν ξέρεις που ειναι το πανεπιστήμιο Πατρών ή το Μετσόβιο, δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτό το 9.2 που έχω βγάλει βαθμό πτυχίου και πως σχετίζεται με το GPA κάποιου από τη Μινεσότα, αλλά δες εδώ, έχω γράψει στο top 1% στην εξέταση του GRE που είναι αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης και με σταθμίζει με όλους τους άλλους. Άρα η αίτησή μου ειναι κάτι που αξίζει να δεις”.

Χωρίς την εξέταση του GRE η αίτηση ενός international φοιτητή από ένα λιγότερο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο δεν έχει τρόπο να ανέβει στην επιφάνεια. 

Στο παρακάτω βίντεο η κα. K. Miller, Director of Professional Education στο Boston University αναλύει την σημασία του GRE για τις αιτήσεις στην Αμερική, καθώς και την αξία της προετοιμασίας στο Global Prep:

Στα παρακάτω βίντεο οι instructors του Global Prep αναλύουν το GRE test και τις ιδιαιτερότητές του:

Hint: Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για την μορφή του GRE test στο αντίστοιχο section της ιστοσελίδας μας: https://globalprep.gr/gre/

 

Τo Global έχει την καλύτερη προετοιμασία για το GRE στην Ελλάδα. O ένας στους πέντε μαθητές μας γράφει 170 στο Quantitative (top 1% παγκοσμίως) και το 95% των μαθητών μας γράφουν πάνω από 165/170 (top 10% παγκοσμίως). Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα αυτά που θα σας πουν οι instructors θα πετύχετε σίγουρα μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που χρειάζεστε.

Tα Έγγραφα των Αιτήσεων

Για να κάνετε αιτήσεις για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην Αμερική θα χρειαστείτε ακόμα:

 • Personal Statement
 • Βιογραφικό
 • Συστατικές Επιστολές (2 με 3, αναλόγως το πρόγραμμα).

Αυτά τα έγγραφα μετράνε κατά 50% για την επιλογή σας ή όχι στο πανεπιστήμιο. Όπως αναλύσαμε παραπάνω, ο βαθμός πτυχίου μετράει πολύ λιγότερο από όσο πιστεύετε.

Στο Global βοηθάμε τους μαθητές μας του GRE ΔΩΡΕΑΝ και βήμα-βήμα με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα. Η μεθοδολογία που ακολουθούμε για τις αιτήσεις είναι μοναδική και έχει σίγουρα αποτελέσματα: Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας του GRE γίνεται δεκτή στην πρώτη δεκαπεντάδα των πανεπιστημίων της Αμερικής.

 

Ο Γιώργος Κατσίκης βοηθάει τους μαθητές του Global με τις αιτήσεις τους για την Αμερική ζωντανά από το ΜΙΤ.

Στο παρακάτω βίντεο ο co-founder του Global Prep, Γιώργος Κατσίκης (PhD Stanford & post-doc MIT), μιλάει για την βαρύτητα του βαθμού πτυχίου και των συνοδευτικών εγγράφων και αναλύει πώς βοηθάμε τους μαθητές μας μέσα από τα Mentoring Workshops στο Global Prep:

Στo Admissions’ Workshop αναλύεται βήμα-βήμα η συγγραφή των συνοδευτικών εγγράφων από την εισαγωγή μέχρι τον επίλογο. Το μάθημα είναι πρακτικό. Μαθαίνουμε βήμα-βήμα πώς θα γράψουμε την κάθε παράγραφο, που θα μπει το κάθε στοιχείο του βιογραφικού μας και γιατί, συζητώντας παράλληλα πάνω σε case studies πραγματικών βιογραφικών και Personal Statements που εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν από το Stanford.

Η μαθήτριά μας Διδώ Στόικου από τους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ έγινε δεκτή στο MIT και στο παρακάτω βίντεο αναλύει τη σημασία ενός καλού Statement.

 

Παρακάτω η μαθήτριά μας Ιωάννα Σπυρίδη που έγινε δεκτή στο UC Berkeley, μιλάει για την απαιτητικότητα των αιτήσεων για τα πανεπιστήμια της Αμερικής:

Από ποιους καθηγητές να ζητήσω Συστατική;

Στο δωρεάν Admissions’ Workshop που κάνουμε στους μαθητές μας για τις αιτήσεις αναλύουμε πλήρως τη λογική με την οποία θα πρέπει να επιλέξετε τους καθηγητές για τις συστατικές σας επιστολές.

Μία όμως από τις βασικότερες συμβουλές είναι να επιλέξετε ανθρώπους που σας ξέρουν προσωπικά και θα εγγυηθούν για την απόδοσή σας, και όχι απλά  υψηλόβαθμους καθηγητές ή “μεγάλα ονόματα”.

Στα λόγια των admissions directors που θα παραλάβουν τις αιτήσεις σας:

Πότε να ξεκινήσετε

Οι αιτήσεις για την Αμερική είναι τον Δεκέμβριο με κάποια λίγα πανεπιστήμια να δέχονται αιτήσεις έως τα μέσα Ιανουαρίου. Αν όμως δεν θέλετε να χάσετε κανένα deadline θα πρέπει να έχετε τα πάντα έτοιμα έως 30 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει να έχετε στα χέρια σας:

 • Τα scores των GRE και TOEFL
 • Ένα Personal Statement για κάθε πανεπιστήμιο
 • Τις Συστατικές Επιστολές των καθηγητών
 • Το βιογραφικό σας
 • Την αναλυτική βαθμολογία σας από το πανεπιστήμιο (επίσημα μεταφρασμένη)

Πέραν αυτών κάποια πανεπιστήμια μπορεί να ζητήσουν και extra πράγματα, πχ να τους γράψετε μία έκθεση για εθελοντισμό που έχετε κάνει ή να τους πάτε και μεταφρασμένο απολυτήριο Λυκείου.

Γενικά ξεκινήστε νωρίς για να μην πελαγώσετε.

Πότε να επικοινωνήσω για να κλείσω θέση?

Η προετοιμασία για το GRE είναι 2 μήνες, ενώ για το TOEFL 1 μήνα. Μπορείτε να τα κάνετε παράλληλα αν θέλετε, αλλά συνιστούμε να τα κάνετε ξεχωριστά για να αποδώσετε καλύτερα.

Στο Global έχουμε τμήματα GRE όλο τον χρόνο. Έχετε υπόψιν ότι για να προλάβετε θέση στα τμήματα του Global Prep θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας τουλάχιστον 1 εβδομάδα πιο πριν, καθώς η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη και οι θέσεις κλείνουν γρήγορα. Για τα τμήματα του Αυγούστου, που είναι ο πιο δημοφιλής μήνας για GRE, η διαθεσιμότητα κλείνει συνήθως μέσα στον Ιούλιο, με κάποια τμήματα να έχουν συμπληρώσει τις θέσεις τους από τον Ιούνιο.

Δείτε το πρόγραμμα για τα επόμενα τμήματα στο site μας: https://globalprep.gr/gre/

Ξεκινήστε την προετοιμασία σας έγκαιρα, μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή, γιατί είναι σημαντικό να σκοράρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ίσως δυσκολευτείτε να το καταφέρετε αυτό αν κάνετε δέκα άλλα πράγματα παράλληλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας και να σας απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις αιτήσεις για την Αμερική. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106910882 είτε με email στο info@globalprep.gr .

Όταν κάναμε εμείς αιτήσεις για την Αμερική, τρέξαμε τα πάντα μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να επωφεληθείτε από την δική μας εμπειρία, να ακολουθήστε στα βήματα που έχουμε έτοιμα ήδη στρωμένα και να τα καταφέρετε καλύτερα.

Και του χρόνου να μιλάτε εσείς στους επόμενους υποψηφίους από την άλλη πλευρά της οθόνης!

~Η Ομάδα του Global Prep