fbpx

Banking ή Consulting; Τι αξίζει περισσότερο;

Home / News / Banking ή Consulting; Τι αξίζει περισσότερο;

Πολλοί φοιτητές έρχονται στο Global Prep με το εξής δίλημμα:
“Banking ή Consulting; Και ποια μεταπτυχιακά οδηγούν στο ένα ή στο άλλο;”

Όσοι λοιπόν έχουν υψηλές προσδοκίες και είναι φιλόδοξοι σίγουρα έχουν σκεφτεί να ακολουθήσουν είτε μια καριέρα στο Banking είτε στο Conslulting. Ποια όμως από τις δύο οδούς αξίζει περισσότερο να ακολουθήσει κανείς ; Είναι γεγονός πως και οι δύο κλάδοι επιφέρουν πολύ υψηλούς μισθούς και για να εισχωρήσει κάποιος χρειάζεται να έχει υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Τέτοιου είδους καριέρες προσφέρουν αίγλη και αλληλεπίδραση με τους “key players” της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο μισθός
Εάν και ο μισθός δεν πρέπει να είναι το βασικό κίνητρο για να διαλέξει κάποιος καριέρα, για να έχετε μία εικόνα σχετικά με τους μισθούς που κερδίζουν στους κλάδους ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω πίνακες.

Όπως μπορείτε να διακρίνετε, στο κλάδο του Banking οι αποδοχές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Emolument-consulting-and-banking

πηγή

Επαγγελματική Εξασφάλιση

Σύμφωνα με έρευνες, οι πιθανότητες να έχει διάρκεια η καριέρα σου 15-20 χρόνια στο κλάδο του Consulting είναι πολύ περισσότερες από τις πιθανότητες να έχεις 15-20 χρόνια καριέρα στο κλάδο του banking.
Για παράδειγμα η McKinsey & Co. μεταξύ 1994 και 2001 εκτοξεύτηκε από 3.000 consultans παγκοσμίως σε 7.700. Σήμερα έχει 9.000+ consultans και 17.000+ συνολικό προσωπικό. Με άλλα λόγια, το consullting αυξάνεται συνεχώς.

Συγκριτικά το Banking μοιάζει να πέφτει συνεχώς. Μεταξύ 2000 και 2007, υπολογίστηκε ότι στην πόλη του Λονδίνου αυξήθηκαν οι προσλήψεις στο κλάδο του Banking 10%, έκτοτε όμως έχει πέσει γύρω  στο 35% και οι τράπεζες συνεχώς πιέζουν για μείωση κόστους καθώς τα έσοδα πέφτουν. 

Το αντικείμενο της δουλειάς
Οι Bankers περνούν τη ζωή τους φτιάχνοντας οικονομικά μοντέλα, από την άλλη οι consultans φτιάχνουν διαγραμματικά μοντέλα και Powerpoint παρουσιάσεις, στην ουσία τα αντικείμενα δεν διαφέρουν και πολύ.
Συγκριτικά όμως το conslulting έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε projects και προσελκύει υψηλού επιπέδου απόφοιτους  υπάρχει συνεχής εξέλιξη και επιμόρφωση ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα οι consultants αναλαμβάνουν ευθύνες και δουλεύουν με μεγάλους πελάτες.

Ποιότητα ζωής
Το μεγάλο αρνητικό του consulting είναι στην ποιότητα ζωής. Αυτή η δουλειά απαιτεί αρκετές μετακινήσεις σχεδόν από την αρχή. Για παράδειγμα στη McKinsey Δευτέρα με Πέμπτη πραγματοποιείς επισκέψεις στα γραφεία των πελατών και μόνο τις Παρασκευές δουλεύεις από το δικό σου γραφείο. Τα γραφεία των πελατών μπορεί να είναι κοντά ή χιλιόμετρα μακρυά. Αντίθετα στο banking οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες και υπάρχει ισορροπία μετάξυ δουλειάς και προσωπικής ζωής.


Ποια είναι τα καλύτερα μεταπτυχιακά στην Ευρώπη για να ξεκινήσει κανείς καριέρα στο Finance:

Ποια μεταπτυχιακά οδηγούν σε καριέρα στο Consulting;

Σύμφωνα την McKinsey για να γίνει κάποιος consultant δεν χρειάζεται να έχει κάποιο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό τίτλο. Η εκπαίδευση και η τεχνογνωσία που προσφέρονται από κάθε μεταπτυχιακό προσθέτουν αξία σε μία ομάδα consulting επομένως οι εταιρείες αυτές εξετάζουν κάθε υποψήφιο case by case.  Παρόλα αυτά οι μεγάλες εταιρείες consulting προσλαμβάνουν υποψηφίους από συγκεκριμένα πανεπιστήμια (τα λεγόμενα target schools) και κοιτάζουν για ένα προφίλ με background σε engineering ή management ή διοίκηση επιχειρήσεων. Με αυτά κατά νου, ένα μεταπτυχιακό στον τομέα του Management σε ένα από τα target schools των μεγάλων συμβουλευτικών προσφέρει αυξημένες πιθανότητες για μια καριέρα στον τομέα του consulting.

Τέτοια μεταπτυχιακά στην Ευρώπη είναι:

Τι χρειάζεται να κάνω για να γίνω δεκτός σε ένα τέτοιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Για την εισαγωγή σε αυτά τα τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών χρειάζεται η εξέταση των υποψηφίων σε ένα τεστ αναλυτικής σκέψης και δεξιότητας, το GMAT (Graduate Management Admission Test).

gmat_logo

Στο Global παρέχουμε την καλύτερη προετοιμασία για το GMAT στην Ελλάδα, με scores κατά πολύ μεγαλύτερα οποιουδήποτε άλλου κέντρου προετοιμασίας, επειδή έχουμε φέρει την αμερικανική μεθοδολογία διδασκαλίας και προετοιμασίας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προετοιμασία GMAT στο Global εδώ: http://www.globalprep.gr/gmat/
και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της προετοιμασίας στο Global εδώ: http://www.globalprep.gr/about-global/

Ένα καλό score στο GMAT δεν θα σας ανοίξει μονάχα την πόρτα του μεταπτυχιακού προγράμματος. Οι μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες και τράπεζες ζητούν από τους υποψηφίους που κάνουν αίτηση για δουλειά είτε να έχουν ένα πολύ υψηλό score στο test (700+) είτε να δώσουν ένα τεστ παρεμφερές με το GMAT προκειμένου να τους καλέσουν για συνέντευξη. Επίσης μεγάλες εταιρείες όπως πχ η McKinsey συχνά στέλνουν τους εργαζόμενούς τους για MBA στα 2-3 χρόνια που εργάζονται για αυτές (καλύπτοντας και τα δίδακτρα), επομένως προτιμούν ένας υποψήφιος να έχει ήδη ένα υψηλό GMAT προκειμένου να γίνει δεκτός σε ένα από τα κορυφαία προγράμματα MBA του κόσμου.

Πέραν του GMAT όμως, όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης ζητούν και έναν καλό βαθμό στο IELTS (International English Language Testing System) που πιστοποιεί γνώσεις της αγγλικής γλώσσας για να δεχτούν έναν υποψήφιο.

ielts

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προετοιμασία IELTS στο Global εδώ: http://www.globalprep.gr/ielts/

——

~H ομάδα του Global Prep

grammata2