Είναι το GRE φέτος optional για τους Έλληνες φοιτητές;

 

Εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 αρκετά πανεπιστήμια της Αμερικής έβγαλαν ανακοινώσεις ότι θα δεχτούν φέτος αιτήσεις και χωρίς το GRE score λόγω της αδυναμίας διοργάνωσης εξετάσεων σε πολλές πόλεις του κόσμου (κυρίως στην Αμερική και στην Κίνα).

Τι σημαίνει όμως αυτό για έναν Έλληνα φοιτητή που προέρχεται από ένα λιγότερο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο και το GRE ήταν το βασικότερο μέσο που είχε στη διάθεσή του για να ξεχωρίσει η αίτησή του από το σωρό;

H ομάδα του Global συνομίλησε με καθηγητές από πολλά κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής για να συνθέσει το παζλ της εικόνας των φετινών αιτήσεων.

Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τι σημαίνει αυτή η φετινή αλλαγή για τους Έλληνες φοιτητές και θα σας δώσουμε συμβουλές για το πως να κινηθείτε φέτος.

Τι είναι το GRE score και γιατί το ζητάνε τα πανεπιστήμια

Η εξέταση GRE είναι μια τυποποιημένη εξέταση (Computer-Based Standardized Test) και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια για να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων φοιτητών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Η εξέταση του GRE σταθμίζει υποψηφίους από διάφορα πανεπιστήμια τον ένα ως προς τον άλλο. Έτσι παρέχει στα admission offices ένα μέτρο σύγκρισης των υποψηφίων που κάνουν αιτήσεις πολύ πιο αντιπροσωπευτικό από τον βαθμό πτυχίου, που για φοιτητές ίδιας επίδοσης μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από το ένα τμήμα στο άλλο. Το GRE score εκφράζει σε ποιο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεστε.

Γιατί το GRE είναι σημαντικό για έναν international (Έλληνα) φοιτητή;

Τα πανεπιστήμια της Αμερικής είναι πολυζήτητα. Κάθε χρόνο κάνουν σε αυτά αιτήσεις χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό θέσεων. Οι φοιτητές αυτοί μπορεί να προέρχονται από γνωστά στους Αμερικανούς πανεπιστήμια (πχ Stanford, MIT, Princeton, αλλά και πιο μικρά όπως Ohio State, Arizona State κλπ) ή λιγότερο αναγνωρισμένα ή και άγνωστα πανεπιστήμια από κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη (πχ από κάποια επαρχιακή πόλη της Κίνας ή από την Ξάνθη, την Πάτρα, κτλ).

Το GRE είναι ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης που βάζει τους Έλληνες φοιτητές στον χάρτη. Λέει στο πανεπιστήμιο “Κοίτα δεν ξέρεις που ειναι το πανεπιστήμιο Πατρών ή το Μετσόβιο, δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτό το 9.2 που έχω βγάλει βαθμό πτυχίου και πως σχετίζεται με το GPA κάποιου από τη Μινεσότα, αλλά δες εδώ, έχω γράψει στο top 1% στην εξέταση του GRE που είναι αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης και με σταθμίζει με όλους τους άλλους. Άρα η αίτησή μου ειναι κάτι που αξίζει να δεις”.

 

Χωρίς την εξέταση του GRE η αίτηση ενός international φοιτητή από ένα λιγότερο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο δεν έχει τρόπο να ανέβει στην επιφάνεια. 

Πέραν αυτού όμως υπάρχει δυστυχώς ακόμα ένας ακόμα λόγος που οι αιτήσεις φέτος θα γίνουν πιο δύσκολες για τους Έλληνες φοιτητές: Στα top tier πανεπιστήμια και ειδικά για PhD το acceptance rate φτάνει πολλές φορές και το 5%. Αυτό το 5% αφορά όμως άτομα που έχουν ήδη δώσει το GRE και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Χωρίς το GRE να μειώνει ένα απέραντο αριθμό αιτήσεων που δεν θα γίνονταν γιατί οι υποψήφιοι δεν είχαν πιάσει το ελάχιστο score, ο ανταγωνισμός θα εκτοξευτεί. Και θα εκτοξευτεί κυρίως με Αμερικανούς πολίτες, χαμηλότερων προσόντων, οι οποίοι δεν θα έπιαναν το minimum GRE score, αλλά τώρα που η εξέταση έχει βγει από τη μέση ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν μια θέση σε ένα top tier πανεπιστήμιο.

 

Καθώς οι Αμερικανοί αυτοί προέρχονται από πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια (που μπορεί να ειναι και χειρότερα από τα δικά μας, αλλά ειναι πιο γνωστά στις αμερικανικές επιτροπές) θα έχουν αυτόματα πλεονέκτημα σε σχέση με τον international φοιτητή, που δεν θα έχει στα χέρια του ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης για να δείξει την ποιοτική του ανωτερότητα.

Ποια ειναι η στάση που θα κρατήσουν τα πανεπιστήμια για κάποιον που έχει δώσει παρόλα αυτά το GRE;

Εδώ θα πρέπει να μοιράσουμε τα προγράμματα σε τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Προγράμματα που εξακολουθούν να ζητούν το GRE κανονικά

Για παράδειγμα το CS του ΜΙΤ

 

Ή το Mechanical του Stanford

 

Σε αυτά τα προγράμματα ισχύει το “business as usual”. Οι international students κάνουν κανονικά αιτήσεις και ισχύει ότι ίσχυε πάντα. Επομένως ακολουθείτε τις συμβουλές μας και κάνετε τις αιτήσεις σας σαν να ήταν το 2019.

 

Κατηγορία 2: Προγράμματα που επιτρέπουν να κάνεις αίτηση χωρίς GRE, αλλά προτιμούν να το έχεις, ή το ζητούν ως ‘optional’

Για παράδειγμα το CS του Columbia University:

Και το Berkeley:

 

Σε αυτά τα προγράμματα θα εξεταστεί το score του GRE κανονικά από την επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι οι δικές μας αιτήσεις ως international φοιτητές από λιγότερο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια θα μπουν κανονικά στο τραπέζι. Παρόλα αυτά, θα υπάρξει σίγουρα αυξημένος ανταγωνισμός από αμερικανούς φοιτητές χωρίς GRE που θα διεκδικούν την ίδια θέση, επομένως οι αιτήσεις σε αυτά τα πανεπιστήμια φέτος θα είναι πιο δύσκολες.

Επί της ουσίας σε αυτές τις περιπτώσεις εναπόκειται στην κρίση της κάθε επιτροπής η βαρύτητα που θα δώσει σε μια αίτηση χωρίς GRE σε σχέση με μια που έχει υψηλό score GRE.

Από προσωπικές συνομιλίες που είχαμε με καθηγητές στην Αμερική, η αλήθεια είναι πως:

α) χωρίς GRE ειναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτός κάποιος international student από ένα non-ranked πανεπιστήμιο (άρα δεν ειναι ‘optional’ για τους Έλληνες) και

β) πολλοί καθηγητές εξακολουθούν να θέλουν να το δουν προτού επιλέξουν κάποιον και θα δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αιτήσεις με GRE παρά σε αυτές που θα είναι χωρίς.

 

Συνοψίζοντας, οι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια που το ζητούν ως optional, πρέπει να το δώσετε (και να πάτε και καλά) για να εξασφαλίσετε όσο περισσότερα μόρια μπορείτε, γιατί ο ανταγωνισμός σε αυτά τα προγράμματα φέτος θα ειναι πολύ πιο αυξημένος.

 

Κατηγορία 3: Προγράμματα που γράφουν ότι δεν είναι required, χωρίς να προσδιορίζουν ότι είναι optional

Για παράδειγμα το CS του Stanford

Ή το Electrical του MIT

 

Το πεδίο σε αυτά τα προγράμματα φέτος είναι θολό. Τα admissions offices αυτών των προγραμμάτων ειναι υποχρεωμένα να το αγνοήσουν και να μην το συμπεριλάβουν στον φάκελο. Εν τούτοις ένας καθηγητής που θα δει τα scores γραμμένα στο βιογραφικό του φοιτητή είναι πολύ πιθανό να τα λάβει υπόψιν για να προσλάβει έναν PhD student στην ομάδα του.

Σε αυτά τα προγράμματα θα είναι δύσκολο φέτος το admission για τους Έλληνες φοιτητές. Η συμβουλή μας όμως ειναι να κάνετε κανονικά αιτήσεις, να συμπεριλάβετε τα scores του GRE τόσο στο βιογραφικό όσο και στο Statement of Purpose και επιπλέον να στείλετε απευθείας email στους καθηγητές που σας ενδιαφέρουν όπου θα συστηθείτε, θα μιλήσετε για την έρευνα που σας ενδιαφέρει να κάνετε μαζί τους και θα συμπεριλάβετε και τα scores σας στο GRE.

 

Στο Admissions Workshop που θα κάνετε οι μαθητές του GRE με τον Γιώργο Κατσίκη (PhD Stanford University & ΜΙΤ Post-Doctoral Researcher), τον πλέον έμπειρο συμβούλο και mentor της ομάδας του Global, θα σας δείξουμε αναλυτικά πως θα συντάξετε αυτή την επιστολή και θα σας δώσουμε και το draft για να ξεκινήσετε τη δική σας.

Εν τέλει;

Η πανδημία του Covid-19 έχει αναστατώσει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και τα πανεπιστήμια καταβάλουν το καθένα τη δική του προσπάθεια να προσαρμοστεί στις φετινές συνθήκες. Παρόλα αυτά η φετινή κατάσταση και οι διαφορετικές συνθήκες που επήλθαν δεν θα πρέπει να αποτρέψουν τον Έλληνα φοιτητή που έχει στόχο και όνειρο να γίνει δεκτός στην Αμερική από το να κυνηγήσει τις αιτήσεις του.

Η δική μας συμβουλή ειναι να κάνετε κανονικά τις αιτήσεις σας, σαν να ήταν και φέτος το 2019. Να δώσετε όλη σας την προσοχή και την προσπάθεια για να πετύχετε ένα υψηλό score στο GRE, να γράψετε ένα εξαιρετικό statement και να κυνηγήσετε τις καλύτερες συστατικές στη σχολή σας. Εμείς θα σταθούμε δίπλα σας σε όλη τη διαδρομή, όπως κάνουμε πάντα. Και αν δεν ανταμοιφθεί η προσπάθειά σας στις φετινές συνθήκες, δεν πειράζει. Τα scores του GRE κρατάνε 5 χρόνια και το statement και οι συστατικές θα είναι ήδη έτοιμα και αποθηκευμένα. Το 2021 θα κάνετε εκ νέου αιτήσεις, με κανονικές πλέον συνθήκες, και τότε οι κόποι σας θα ανταμειφθούν.

~ Η ιδρυτική ομάδα του Global