Όσοι σκοπεύετε να πάτε για μεταπτυχιακές σπουδές είτε στην Αμερική, είτε σε συγκεκριμένα προγράμματα στην Ευρώπη (πχ. MBAs, κάποια οικονομικά και πολυτεχνικά τμήματα κ.α.) θα χρειαστεί να δώσετε GRE (Graduate Record Examinations) ή GMAT (Graduate Management Admission Test).
Θα κάνουμε εκτενή αναφορά στα GRE και GMAT σε μελλοντικό άρθρο. Προς το παρόν, ας δούμε γιατί η προετοιμασία καλό είναι να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την περίοδο των αιτήσεων.
Λόγος 1: Δεν χρειάζεται να το αφήσετε τελευταία στιγμή
Καταρχήν, τα score και των δυο tests έχουν ισχύ για 5 χρόνια! Επομένως, κάποιος μπορεί να “ξεμπερδεύει” με το test στο 3ο ή 4ο έτος, και να στείλει το score στα πανεπιστήμια όταν κάνει αιτήσεις, π.χ. στο 4ο ή 5ο έτος.
Λόγος 2: Είναι αγχωτική και απαιτητική διαδικασία
Παρότι δε σας φαίνεται τώρα, υπάρχει πολύς περισσότερος ελεύθερος χρόνος στα μικρότερα έτη απ’ ότι λίγους μήνες πριν την αποφοίτηση ή πριν τη διαδικασία των αιτήσεων. Το να προετοιμαστεί κάποιος για GRE ή GMAT κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου παρακολούθησης μαθημάτων, είναι πολύ πιο συνετό και λιγότερο αγχωτικό από το να το αφήσει για τελευταία στιγμή.
Λόγος 3: Δεν συνδυάζονται με εξεταστικές
Ας πούμε ότι κάποιος θέλει να πάει Αμερική αλλά έχει αφήσει το GRE για τελευταία στιγμή. Τα deadlines των αιτήσεων για Αμερική είναι κατά κανόνα λίγο πριν και λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Δεδομένου ότι η προετοιμασία διαρκεί 2-3 μήνες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει προετοιμαστεί παράλληλα με την εξεταστική του Σεπτέμβρη! Είναι εφικτό, αλλά …
Λόγος 4: Δεν συνδυάζονται με την Διπλωματική
Αν κάποιος θέλει να κάνει αιτήσεις το νωρίτερο δυνατό για να μη “χάσει” το εξάμηνο μεταξύ αιτήσεων και έναρξης του μεταπτυχιακού, θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να προετοιμαστεί παράλληλα με την εκπόνηση της Διπλωματικής/Πτυχιακής εργασίας του. Κάτι αρκετά δύσκολο και αγχωτικό, καθώς και τα δυο απαιτούν απόλυτη προσύλωση και πολύ χρόνο.
Λόγος 5: Έχεις περισσότερο χρόνο για να πετύχεις το τέλειο σκορ
Τέλος, και τα δυο tests προσφέρουν τη δυνατότητα να ξαναδώσεις σε περίπτωση που δεν είσαι ικανοποιημένος με το score σου! Οπότε αν προετοιμαστείς και δώσεις νωρίς, για παράδειγμα 1-2 χρόνια πριν τις αιτήσεις, έχεις πολύ χρόνο να ξαναδώσεις σε περίπτωση ατυχίας. Προσοχή όμως, καθώς τα πανεπιστήμια λαμβάνουν όλα τα προηγούμενα scores, όχι μόνο το πιο πρόσφατο ή το καλύτερο!
Αφού λάβετε υπόψιν τον προορισμό σας για μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και το διαθέσιμο χρόνο σας, σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε την προετοιμασία πολύ νωρίτερα από ότι υπολογίζατε.