Για να προλάβουμε άγχη και πανικούς σχετικά με τις συνέπειες του Brexit για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλύσουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, και καθώς θα προχωρούν και οι διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα σας κρατάμε ενήμερους με νεότερα.
“Έκπτωση” λόγω βύθισης της λίρας
Καταρχήν ένα μεγάλο θετικό του Brexit για όσους ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τώρα τον Σεπτέμβριο είναι ότι η λίρα έχει καταβαραθρωθεί σε όλες τις διεθνείς αγορές και δεν πρόκειται να επανακάμψει άμεσα – τουλάχιστον όχι στα προ-brexit επίπεδα.
Η πτώση αυτή της λίρας παρέχει επί της ουσίας μια γενναία έκπτωση στα δίδακτρα για όσους ξεκινήσουν τώρα το μεταπτυχιακό τους. Μία έκπτωση θα υπάρξει και στο κόστος ζωής στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, καθώς η λίρα μέσα στην χρονιά που μας έρχεται δεν πρόκειται να ανακάμψει στα προ – brexit επίπεδα.
Με άλλα λόγια, όσοι ξεκινάτε τώρα το master σας, θα πληρώσετε λιγότερα. Το πόσο λιγότερα θα εξαρτηθεί από το που θα σταθεροποιηθεί η λίρα στο τέλος.
Τι θα γίνει με τα δίδακτρα για τους πολίτες Ε.Ε.
Το ερώτημα που βασανίζει τους μαθητές που δεν ξεκινούν αυτό τον Σεπτέμβριο, αλλά έχουν σκοπό να κάνουν αιτήσεις για την επόμενη χρονιά είναι αν θα υπάρξει αύξηση στις τιμές των μεταπτυχιακών για τους πολίτες της ΕΕ στα επίπεδα που είναι για τους μη-Ευρωπαίους.
Καταρχήν άμεσα και για τον επόμενο χρόνο δεν θα γίνει τίποτα. Η Βρετανία έχει 2 χρόνια για να διαχειριστεί την έξοδό της από την Ε.Ε. (link), τίποτα δηλαδή δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Επομένως η ερώτηση διαμορφώνεται “Τι θα ισχύσει στο τέλος;” Η απάντηση σε αυτό είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα σίγουρα, γιατί οι Βρετανοί ήταν πλήρως απροετοίμαστοι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά τα πανεπιστήμια σπρώχνουν να παραμείνει το ίδιο status, για να κρατήσουν τα quotas τους με Ευρωπαίους φοιτητές.
Το Imperial College ξεκίνησε πρώτο με δήλωση σήμερα το μεσημέρι (link) , όπου τονίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του, αλλά και την συμβολή των χιλιάδων Ευρωπαίων ερευνητών και καθηγητών και πιέζει για μια ταχεία λύση σε θέματα visa και tuition.
Η δική μας εκτίμηση είναι πως θα δημιουργηθεί ένα νέο status για τους Ευρωπαίους φοιτητές, όπως είναι και στην Ελβετία, η οποία ναι μεν δεν ανήκει στην ΕΕ, αλλά οι Ευρωπαίοι φοιτητές απολαμβάνουν των ίδιων προνομίων (μειωμένα δίδακτρα, εύκολη έκδοση βίζας , κλπ).
Επομένως μην πανικοβάλεστε και μην βιαστείτε να αλλάξετε τα πλάνα σας αν στοχεύατε σε ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Τίποτα δεν θα αλλάξει άμεσα, και από την κατεύθυνση που δείχνουν να κινούνται τα πράγματα, θα υπάρξουν μόνο τυπικές και γραφειοκρατικές αλλαγές για τους φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
~ H ομάδα του Global
Tip: Μπορείτε να εγγραφείτε στο Newsletter μας. για να ενημερώνεστε πρώτοι γιa ανακοινώσεις σχετικά με υποτροφίες, αλλά και για τα Mentoring Sessions και τις Ημερίδες που διοργανώνουμε:
Εγγραφείτε εδώ: http://www.globalprep.gr/newsletter