Τα έγγραφα που ζητούν τα πανεπιστήμια
Ο βαθμός του πτυχίου και οι βαθμοί των standardized tests (GMAT, GRE) είναι μόνο η μισή αίτηση. Η άλλη μισή αίτηση είναι το πώς θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας.
Κάθε πανεπιστήμιο θα σας ζητήσει να παρουσιάσετε την ιστορία σας και να τους πείσετε να πάρουν εσάς και όχι κάποιον άλλο.
Αυτό γίνεται μέσα από τα τρία Συνοδευτικά Έγγραφα των Αιτήσεων:
1. Το Βιογραφικό (CV)
2. Το Personal Statement (ή Statement of Purpose)
3. Τις Συστατικές Επιστολές
Από τα admissions του Stanford University στους μαθητές του Global
Η υποστήριξη με τις Αιτήσεις και τα Συνοδευτικά Έγγραφα στο Global σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Κατσίκη (PhD Stanford University & ΜΙΤ), τον πλέον έμπειρο συμβούλο και mentor της ομάδας του Global, ο οποίος μέσα από τη δική του εμπειρία από το admissions office του Stanford University, σχεδίασε ένα αναλυτικότατο σεμινάριο-workshop, στο οποίο οι μαθητές του Global μαθαίνουν βήμα-βήμα πώς θα γράψουν όλα τα συνοδευτικά έγγραφα της αίτησής τους, ώστε να τους επιλέξει και αυτούς ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο.
Πώς γίνεται η υποστήριξη με τις αιτήσεις στο Global
- Αναλυτικό Admissions Workshop, όπου εξηγούμε τα πάντα για τα έγγραφα των αιτήσεων
- Επιμέλεια του βιογραφικού σημειώματος (CV)
- Review & editing του Statement of Purpose. Ανάλυση, κριτική και αξιολόγηση στο πρώτο και στο τελικό προσχέδιο για ένα πανεπιστήμιο με διορθώσεις και σχόλια.
- Καθοδήγηση για τις Συστατικές Επιστολές
Λόγω της μοναδικής εμπειρίας τους οι ιδρυτές του Global Prep βοηθούν τους μαθητές μας και με το περιεχόμενο των εγγράφων (το τι γράφετε μέσα δηλαδή για τη σχολή σας και τη ζωή σας), και όχι μόνο με την εμφάνιση και τη χρήση της αγγλικής γλώσσας (γραμματικά, συντακτικά κλπ λάθη).
Παρακάτω θα δείτε ένα δείγμα διορθωμένου Statement από την ομάδα μας:
Τι λένε οι μαθητές μας για την υποστήριξη με τις αιτήσεις στο Global
Η μαθήτριά μας Διδώ Στόικου από τους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ έγινε δεκτή στο MIT και στο παρακάτω βίντεο αναλύει τη σημασία ενός καλού Statement:
Παρακάτω η μαθήτριά μας Ιωάννα Σπυρίδη που έγινε δεκτή στο UC Berkeley, μιλάει για την απαιτητικότητα των αιτήσεων για τα πανεπιστήμια της Αμερικής:
Τα πακέτα υποστήριξης των αιτήσεων
Το Global Prep έχει σχεδιάσει δύο ξεχωριστά πακέτα υποστήριξης για την συγγραφή και ετοιμασία των Συνοδευτικών Εγγράφων, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσετε (Αμερική ή Ευρώπη):
1. Το πρώτο σχεδιάστηκε για τους μαθητές που κάνουν αιτήσεις για Master’s ή PhD στην Αμερική. Περιέχει στοχευμένη συμβουλευτική για τις αιτήσεις τόσο σε μεταπτυχιακά όσο και διδακτορικά προγράμματα και δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο πως να παρουσιάσετε το ακαδημαϊκό σας προφίλ, αν κάνετε αιτήσεις για διδακτορικό και στη σύνδεση του μεταπτυχιακού με την καριέρα που θέλετε να ακολουθήσετε, αν κάνετε αιτήσεις για Master. Προσφέρεται δωρεάν στους μαθητές του GRE και του GMAT που κάνουν αιτήσεις για την Αμερική και με μία σημαντική έκπτωση στους μαθητές TOEFL και IELTS.
2. Το δεύτερο αφορά τις αιτήσεις για Master’s ή PhD στην Ευρώπη. Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των work & volunteering στοιχείων του προφίλ σας και τη σύνδεσή τους με το career path που θέλετε να ακολουθήσετε μέσα από το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Προσφέρεται δωρεάν στους μαθητές του GMAT, καθώς και στους μαθητές του GRE που κάνουν αιτήσεις στην Ευρώπη και με μία σημαντική έκπτωση στους μαθητές TOEFL και IELTS.
Οι μη-μαθητές του Global Prep μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την εμπειρία μας επιλέγοντας ένα από τα δύο πακέτα, όπως περιγράφονται παρακάτω.
Συνήθεις ερωτήσεις για τις αιτήσεις σε μεταπτυχιακά
Ανάλογα τη χώρα, το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα οι ημερομηνίες αλλάζουν.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι αιτήσεις για την Αμερική γίνονται τον Δεκέμβρη, για τα πανεπιστήμια της Ευρώπης έως τα μέσα της άνοιξης (Απρίλιο-Μάιο), ενώ για τα πανεπιστήμια που λειτουργούν με rolling admissions, όπως πχ στην Αγγλία και στην Ολλανδία, η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινάει το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο) και ολοκληρώνεται όταν γεμίσουν οι θέσεις (first come, first served).
H γενική απάντηση είναι “Ναι”, με την εξαίρεση του πτυχίου, γιατί μπορείτε να κάνετε αίτηση και χωρίς να έχετε τελειώσει ακόμα τη σχολή.
Τα περισσότερα ζητάνε για την υποβολή της αίτησης:
- Πτυχίο ή/και Αναλυτική Βαθμολογία (Σε περίπτωση όμως που δεν έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές σας, μπορείτε να στείλετε την expected βαθμολογία σας)
- Βιογραφικό (CV)
- Personal Statement
- Συστατικές Επιστολές από καθηγητές ή/και εργοδότες
- TOEFL / IELTS
- (GRE / GMAT)
Υπάρχουν πανεπιστήμια που δέχονται τα scores των test Αγγλικών IELTS ή TOEFL να σταλούν αργότερα, αλλά ο κανόνας είναι να μην βασιστείτε σε αυτό γιατί είναι λίγα αυτά τα πανεπιστήμια.
Αντιθέτως τα GRE και GMAT θα πρέπει να τα έχετε στα χέρια σας τη στιγμή της αίτησης (έστω και σαν unofficial scores), γιατί παίζουν τεράστιο ρόλο στο αν θα γίνετε δεκτοί ή όχι.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αναμένουν ότι ίσως δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμη τις προπτυχιακές σας σπουδές, οπότε μπορείτε να κάνετε αίτηση χωρίς να έχετε ολοκληρώσει ακόμη επισήμως τις σπουδές σας.
Αφού έχουν εξετάσει την αίτηση και σας δεχτούν, θα σας κάνουν το λεγόμενο conditional offer. Όταν θα κάνετε αίτηση θα χρειαστεί να στείλετε την μέχρι τώρα αναλυτική σας βαθμολογία, από όπου και θα φαίνεται ότι προβλέπεται να έχετε αποφοιτήσει μέχρι την έναρξη του προγράμματος.
Μπορείς να διεκδικήσεις χρηματοδότηση για τις σπουδές σου είτε από ελληνικά ιδρύματα που χορηγούν υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό, είτε από ξένα ιδρύματα που συνεργάζονται με το κάθε πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει και προσφέρουν υποτροφίες σε international φοιτητές. Επίσης και από το ίδιο το πανεπιστήμιο εφόσον προσφέρει excellence scholarships, τα οποία έχουν συνήθως υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Θα ζητήσετε από τη γραμματεία της σχολής σας τη βεβαίωση περάτωσης σπουδών με την αναλυτική βαθμολογία. Άμα μπορεί η γραμματεία να εκδώσει τα έγγραφα κατευθείαν στα αγγλικά μπορείτε να τα στείλετε κατευθείαν, διαφορετικά θα χρειαστεί επίσημη μετάφραση των εγγράφων.
Η συνήθης διαδικασία για την μετάφραση είναι η εξής: Πρώτα βάζετε τη σφραγίδα της Χάγης στα έγγραφα που θέλετε να μεταφραστούν μέσω της υπηρεσίας e-Apostile στο gov.gr.
Στη συνέχεια θα μεταφράσετε τα έγγραφα πάλι μέσω της υπηρεσίας gov.gr. Επιλέγετε την κατηγορία «Πολίτης και Καθημερινότητα», και στη συνέχεια «Μεταφράσεις», «Αναζήτηση πιστοποιημένου μεταφραστή», «Είσοδος στην υπηρεσία».
Αυτό διευκρινίζεται στο site κάθε πανεπιστημίου. Κάποια σου επιτρέπουν, κάποια όχι. Αν μπορείς να κάνεις αίτηση σε παραπάνω από ένα, μεγάλη προσοχή στα Personal Statements γιατί καμιά φορά τα διαβάζουν οι ίδιοι άνθρωποι!